ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe ciasto z winogronem

Cytrynowe ciasto z winogronem

nazwa

Wykonanie

A ja upiekłam ciasto...na śniadanie:-)
Przyjemnej niedzieli Wam życzę!
Cytrynowe ciasto z jagodami z tej strony klik( zmodyfikowałam)
Ciasto : podłużna forma o długości 30 cm:
250g mąki(użyłam 200g pszennej i 50g orkiszowej razowej)
150g cukru
150g jagód (użyłam czarnego winogrona)
75g masła
2 jaja(użyłam 3 całych)
2 żółtka(pominęłam)
1/2 szklanki tłustego, greckiego jogurtu (użyłam zwykłego naturalnego)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny(dodałam sok z całej cytryny)
skórka otarta z 1 cytryny(użyłam sproszkowanej skórki firmy Royal)
szczypta soli(pominęłam)
Sos cytrynowy : (zrobiłam cytrynowy lukier)
1 szklanka cukru
sok z 2 cytryn
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę na keks wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić i przestudzić masło. Jagody umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręczniczkiem.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Jajka i żółtka delikatnie ubić. Wlać do mąki i delikatnie mieszać za pomocą miksera do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.
W tym czasie ubić trzepaczką masło z jogurtem oraz sokiem z cytryny. Dodać do ciasta i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać jagody i bardzo delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do formy. Piec, około 60 minut, do suchego patyczka.
W tym czasie przygotować sos. W garnuszku z grubym dnem wymieszać cukier z sokiem z cytryn. Delikatnie podgrzewać, do momentu aż cały cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gęsto ponakłuwać je drewnianym patyczkiem. Powoli polewać ciasto gorącym sosem starając się, aby jak najwięcej sosu wsiąkło w dziurki po patyczku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/02/cytrynowe-ciasto-z-winogronem.html