Wykonanie
A ja upiekłam ciasto...na śniadanie:-)Przyjemnej niedzieli Wam życzę!
Cytrynowe ciasto z
jagodami z tej strony klik( zmodyfikowałam)Ciasto : podłużna forma o długości 30 cm:250g
mąki(użyłam 200g pszennej i 50g orkiszowej razowej)150g
cukru150g
jagód (użyłam czarnego
winogrona)75g
masła2
jaja(użyłam 3 całych)2
żółtka(pominęłam)1/2 szklanki tłustego,
greckiego jogurtu (użyłam zwykłego naturalnego)1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki świeżo wyciśniętego
soku z cytryny(dodałam sok z całej
cytryny)skórka otarta z 1
cytryny(użyłam sproszkowanej skórki firmy
Royal)szczypta
soli(pominęłam)Sos
cytrynowy : (zrobiłam
cytrynowy lukier)1 szklanka
cukrusok z 2
cytrynPrzygotowanie :Piekarnik nagrzać do 170°C. Formę na keks wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić i przestudzić
masło.
Jagody umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręczniczkiem.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodać
cukier, szczyptę
soli i wymieszać.
Jajka i
żółtka delikatnie ubić. Wlać do
mąki i delikatnie mieszać za pomocą miksera do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.W tym czasie ubić trzepaczką
masło z
jogurtem oraz
sokiem z cytryny. Dodać do ciasta i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać
jagody i bardzo delikatnie wymieszać.Przelać ciasto do formy. Piec, około 60 minut, do suchego patyczka.W tym czasie przygotować sos. W garnuszku z grubym dnem wymieszać
cukier z
sokiem z cytryn. Delikatnie podgrzewać, do momentu aż cały
cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć.Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gęsto ponakłuwać je drewnianym patyczkiem. Powoli polewać ciasto gorącym sosem starając się, aby jak najwięcej sosu wsiąkło w dziurki po patyczku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.Smacznego!