Wykonanie
Ciasta
jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto
cytrynowo-
jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej
herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i
guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko
cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.


75 g
masła, miękkiego300 g drobnego
cukru3 duże
jajka, oddzielone
żółtka od
białekstarta skórka z 1
cytryny200 ml
jogurtu greckiego225 g
mąki ze środkiem spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.Ucieramy
masło z
cukrem, do białości. Dodajemy
żółtka i
skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy
jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z
mąką.W oddzielnej misce ubijamy
białka i ostrożnie łączymy z pozostałym
ciastem.Ciasto przekładamy do 2 foremek i delikatnie wygładzamy wierzch.Pieczemy 35-40 minut. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.Przepis z książki " Mary Berry's Stress-free Kitchen "