Wykonanie
Pyszne i nie za słodkie i w dodatku z
kakao to wszystko co mi potrzeba by przetrwać aurę za oknem. W cieście nie ma dodatku
cukru jedyną
słodycz daje cukier perlisty, który jednocześnie jest również ozdobą
ciasteczek :). Jeżeli nie lubicie mało słodkich wypieków możecie dodać niewielką ilość
cukru do ciasta. Ja zrobiłam
ciasteczka z połowy proporcji :).

Składniki:3 szklanki
mąki krupczatki3 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 dag
masła3
żółtka1/2 szklanki gęstej
śmietany lub
jogurtu greckiegospora szczypta
soliDekoracja:
jajkocukier gruby lub perlistyOpis wykonania:
Mąkę przesiewamy wraz z
kakao, dodajemy pokrojone
masło,
sól, proszek,
śmietanę i
żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty
ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wierzch
ciastek smarujemy rozkłóconym
jajkiem i posypujemy
cukrem.Pieczemy w 180 C około 20 minut.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy