Wykonanie
Pyszne, maślane
ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach.Składniki (na 20-25
ciasteczek):1,5 szklanki
mąki75 g
kakao1 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli250 g miękkiego
masła300 g
cukru1 duże
jajko1 łyżeczka
aromatu waniliowegoPiekarnika nagrzewamy do temperatury 180 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce średniej wielkości mieszamy wszystkie suche składniki, a w dużej misce, mikserem na średnich obrotach ucieramy
masło i
cukier na kremową masę, a następnie dodajemy
jajko i
aromat waniliowy i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mieszankę suchych składników do
maślanej masy. Na przygotowane blachy nakładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając po 5 cm ostępu. Pieczemy przez 18-20 min, aż krawędzie
ciastek stwardnieją. Dla równomiernego zrumienienia w połowie czasu zamieniamy blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy
ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się je przełożyć, po czym przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.