ßßß
Piekarnika nagrzewamy do temperatury 180 C. Dwie duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce średniej wielkości mieszamy wszystkie suche składniki, a w dużej misce, mikserem na średnich obrotach ucieramy masło i cukier na kremową masę, a następnie dodajemy jajko i aromat waniliowy i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mieszankę suchych składników do maślanej masy. Na przygotowane blachy nakładamy czubate łyżki ciasta, zostawiając po 5 cm ostępu. Pieczemy przez 18-20 min, aż krawędzie ciastek stwardnieją. Dla równomiernego zrumienienia w połowie czasu zamieniamy blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciastka do ostygnięcia na tyle, żeby dało się je przełożyć, po czym przenosimy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.