ßßß
Ciasto orzechowo marchwiowe z przepisu Małgosi (zmodyfikowałam ilość orzechów i marchwi)Składniki:3 jaja średniej wielkości180g muscovado150ml oleju słonecznikowego230g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki cynamonu½ łyżeczki imbiru sproszkowanego½ łyżeczka przyprawy do piernikaszczypta soliok.150g surowej marchwi250g orzechów włoskichkolorowy lukier na wierzchPrzygotowanie:Rozgrzać piekarnik do temp. 180'Przygotować okrągłą formę o średnicy 20cm – wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, lub wyłożyć papierem do pieczenia.Obraną marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. 200g orzechów grubo posiekać. Mąkę przesiać do osobnej miski, wraz z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dolać olej, a następnie mąkę.Na koniec wmieszać startą marchew i posiekane orzechy.Wylać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć pozostałe orzechy.Piec ok. 40 min. Patyczek włożony w środek ciasta – powinien być suchy. Ostudzić.Smacznego!Dodaje do akcji: