ßßß Cookit - przepis na Prowansalskie faszerowane kwiaty cukinii

Prowansalskie faszerowane kwiaty cukinii

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu marzyło mi się spróbowanie takich kwiatów..nie tylko takich zresztą, każdych jadalnych :)
Dzięki mojej pracy mogę spróbować ich właśnie tam przygotowując czasami sałatki podane z jadalnymi kwiatami, jednak cukiniowych nie miałam okazji nigdy a żaden rolnik na targu nie chciał mi ich niestety przywieść ze względu na fakt, że jeden kwiat to jeden owoc cukinii...jednak udało się a mój cel zjedzenia ich został osiągnięty. Nie znam się na smakach kwiatów, nie znam się też na ich nazwach czy gatunkach, nie wiem o nich niestety nic...w dzisiejszym przepisie wykorzystałam kwiat cukinii, którego o dziwo nazwę poznałam gdyż na Waszych blogach o nich wiele piszecie..przekonałam się również, że nie maja smaku ale jaka frajda była je przygotować, ile miłości w nadziewaniu, użyciu worka cukierniczego by ich nie zniszczyć...to było coś a danie całkiem fajne i ciekawe - uwielbiam!
przepis własny
Składniki: na farsz
250g serka ricotta
8 kwiatów cukinii
5szt dużych suszonych pomidorów w oleju
1 łyżeczka kapar
garść świeżej bazylii
łyżeczka świeżych listków oregano
łyżeczka oliwy z suszonych pomidorków
odrobina posiekanej chili
sól, pieprz
kilka liści botwiny
kwiatki do dekoracji
olej do smażenia
Składniki: na ciasto
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
150 ml jasnego piwa
1 białko ubite
Składniki ciasta połączyć razem i odstawić do lodówki.
Z kwiatów usunąć szypułkę (jest gorzka), wypłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ricottę połączyć z posiekanymi drobno pomidorami, kaparami, chili, ziołami i oliwą, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć nadzienie do każdego osuszonego kwiatka, następnie zlepiać kwiaty zakładając listki na siebie by nie wypadł z nich farsz podczas smażenia.
Rozgrzać olej, wyciągnąć z lodówki przygotowane ciasto, w którym zanurzać po kolei każdego faszerowanego kwiatka i od razu wrzucać go na gorący tłuszcz. Smażyć do czasu aż ciasto zrobi się lekko rumiane, wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu, podawać z liśćmi botwiny i ulubionymi kwiatami.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/08/prowansalskie-faszerowane-kwiaty-cukinii.html