Wykonanie
Od dłuższego czasu marzyło mi się spróbowanie takich kwiatów..nie tylko takich zresztą, każdych jadalnych :)Dzięki mojej pracy
mogę spróbować ich właśnie tam przygotowując czasami sałatki podane z jadalnymi kwiatami, jednak
cukiniowych nie miałam okazji nigdy a żaden rolnik na targu nie chciał mi ich niestety przywieść ze względu na fakt, że jeden kwiat to jeden
owoc cukinii...jednak udało się a mój cel zjedzenia ich został osiągnięty. Nie znam się na smakach kwiatów, nie znam się też na ich nazwach czy gatunkach, nie wiem o nich niestety nic...w dzisiejszym przepisie wykorzystałam kwiat
cukinii, którego o dziwo nazwę poznałam gdyż na Waszych blogach o nich wiele piszecie..przekonałam się również, że nie maja smaku ale jaka frajda była je przygotować, ile miłości w nadziewaniu, użyciu worka cukierniczego by ich nie zniszczyć...to było coś a danie całkiem fajne i ciekawe - uwielbiam!
przepis własnySkładniki: na farsz250g
serka ricotta8 kwiatów
cukinii5szt dużych
suszonych pomidorów w
oleju1 łyżeczka
kapargarść świeżej
bazyliiłyżeczka świeżych listków
oreganołyżeczka
oliwy z
suszonych pomidorkówodrobina posiekanej
chilisól,
pieprzkilka liści botwinykwiatki do dekoracji
olej do smażeniaSkładniki: na ciasto2/3 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy150 ml
jasnego piwa1
białko ubiteSkładniki ciasta połączyć razem i odstawić do lodówki.Z kwiatów usunąć szypułkę (jest gorzka), wypłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ricottę połączyć z posiekanymi drobno
pomidorami,
kaparami,
chili,
ziołami i
oliwą, doprawić
solą i
pieprzem, przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć nadzienie do każdego osuszonego kwiatka, następnie zlepiać kwiaty zakładając listki na siebie by nie wypadł z nich farsz podczas smażenia.Rozgrzać
olej, wyciągnąć z lodówki przygotowane ciasto, w którym zanurzać po kolei każdego faszerowanego kwiatka i od razu wrzucać go na gorący tłuszcz. Smażyć do czasu aż ciasto
zrobi się lekko rumiane, wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu, podawać z liśćmi botwiny i ulubionymi kwiatami.Smacznego!