ßßß
Składniki (2 porcje)3/4 szklanki komosy ryżowej,20 dag pieczarek,1 mała cukinia,pół słoiczka pomidorów suszonych (w oleju/oliwie),pół cebuli,szklanka jogurtu greckiego,łyżeczka tymianku,pół łyżeczki bazyli,pół łyżeczki oregano,sól,pieprz,olej, oliwa - coś do smażenia.WykonanieZiarna komosy dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy wodą (1,5 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia wody.Na patelni rozgrzewamy nasz tłuszcz (ja smażyłam na oleju kokosowym). Kroimy drobno cebulę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Gdy wszystko nam się podsmaży dodajemy cukinię - kroimy ją na ćwiartki. Smażymy krótko, żeby nam się nie rozpadała - około 3-4 minuty. Dodajemy pomidory pokrojone w paski. Następnie doprawiamy - tymiankiem, bazylią i oregano. Na koniec dodajemy jogurt - żeby się nam nie zważył wcześniej możemy go rozmieszać w wodzie (ja dałam jakieś 100 ml). Mieszamy do momentu, aż jogurt nie będzie miał grudek. Wtedy wylewamy go do warzyw. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i solą. Pozostaje nam wyłożyć na talerz komosę i nasz sos. SMACZNEGO!