Wykonanie
Dzisiaj coś z cyklu light. Tak to u mnie jest, że w ramach zarządzania swoim czasem raz w tygodniu robię duże zakupy,
potem ewentualnie dokupuję brakujące produkty. To jednak powoduje, że pod koniec tygodnia lodówka świeci pustkami. Wtedy też pojawia się wyzwanie: co zrobić na obiad? Lubię takie wyzwania, bo wtedy najczęściej powstaje coś z niczego. Tak było w tym przypadku. Wzięłam komosę i połączyłam ją z "resztkami" z lodówki. W sposób niezamierzony powstała quinoa z warzywami (
pieczarki,
cukinia i
suszone pomidory) z lekkim
sosem jogurtowym - przepis dla wszystkich, którzy dbają o linię:)
Składniki (2 porcje)3/4 szklanki komosy ryżowej,20 dag
pieczarek,1 mała
cukinia,pół słoiczka
pomidorów suszonych (w oleju/oliwie),pół
cebuli,szklanka
jogurtu greckiego,łyżeczka
tymianku,pół łyżeczki
bazyli,pół łyżeczki
oregano,
sól,
pieprz,
olej,
oliwa - coś do smażenia.WykonanieZiarna komosy dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie przesypujemy do garnka i zalewamy
wodą (1,5 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu, aż do wchłonięcia
wody.Na patelni rozgrzewamy nasz tłuszcz (ja smażyłam na
oleju kokosowym). Kroimy drobno
cebulę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w talarki
pieczarki. Gdy wszystko nam się podsmaży dodajemy
cukinię - kroimy ją na ćwiartki. Smażymy krótko, żeby nam się nie rozpadała - około 3-4 minuty. Dodajemy
pomidory pokrojone w paski. Następnie doprawiamy -
tymiankiem,
bazylią i
oregano. Na koniec dodajemy
jogurt - żeby się nam nie zważył wcześniej możemy go rozmieszać w wodzie (ja dałam jakieś 100 ml). Mieszamy do momentu, aż
jogurt nie będzie miał grudek. Wtedy wylewamy go do warzyw. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Pozostaje nam wyłożyć na talerz komosę i nasz sos. SMACZNEGO!