Wykonanie
Przystawka z
cukinii, niezwykle smaczna i delikatna w smaku.Gorąco polecam.Składniki:2
cukinie200 g
sera ricotta2 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia
sól morskapieprzkilka gałązek świeżego
oregano1 garść świeżej
bazyliipapier kuchennyfolia kuchennaWykonanie:Umytą
cukinię pokroić na mniej więcej dwu milimetrowe plastry wzdłuż. Oprószyć
solą i odstawić na jakąś chwilę. Po wypuszczeniu
soków wypłukać plastry i osuszyć papierem kuchennym. Wstawić je do pieca na jakieś 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, ułożone na papierze do pieczenia, nie pozwalając na zbyt mocne wysuszenie się. Po wystygnięciu ułożyć je na folii kuchennej. W osobnej misce wyrobić masę
serową z
ricotty,
oliwy, 1 szczypty
pieprzu i
soli, posiekanej
bazylii i
oregano. Na plastry
cukinii wyłożyć masę i zwinąć w roladkę, ścisnąć i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Podawać z dobrą
oliwą.
Smacznego.