ßßß Cookit - przepis na Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano

Roladka z cukinii z ricottą, świeżą bazylią i oregano

nazwa

Wykonanie

Przystawka z cukinii, niezwykle smaczna i delikatna w smaku.
Gorąco polecam.
Składniki:
2 cukinie
200 g sera ricotta
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól morska
pieprz
kilka gałązek świeżego oregano
1 garść świeżej bazylii
papier kuchenny
folia kuchenna
Wykonanie:
Umytą cukinię pokroić na mniej więcej dwu milimetrowe plastry wzdłuż. Oprószyć solą i odstawić na jakąś chwilę. Po wypuszczeniu soków wypłukać plastry i osuszyć papierem kuchennym. Wstawić je do pieca na jakieś 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, ułożone na papierze do pieczenia, nie pozwalając na zbyt mocne wysuszenie się. Po wystygnięciu ułożyć je na folii kuchennej. W osobnej misce wyrobić masę serową z ricotty, oliwy, 1 szczypty pieprzu i soli, posiekanej bazylii i oregano. Na plastry cukinii wyłożyć masę i zwinąć w roladkę, ścisnąć i włożyć do lodówki na minimum 6 godzin. Podawać z dobrą oliwą.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/08/roladka-z-cukinii-z-ricotta-swieza.html