Wykonanie

Autor: Dorota z Moje wypiekiSkładniki:4 duże
jajka (osobno
białka i
żółtka)1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 szklanka
mąki pszennej (użyłam krupczatki)1 szklanka
zarodków pszennych (lub
otrębów) (użyłam
otrębów)1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia500 g dowolnych
owoców (u mnie
rabarbar,
jabłko i
borówki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać
żółtka i zmiksować.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub
otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
owoce (
owoce typu
morele,
śliwki - układamy rozcięciem ku górze).Piec w temperaturze 170ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Smacznego :-)Dodaję do akcji: