Wykonanie

Ładniejsze w dniu pieczenia, ale… jeszcze smaczniejsze nazajutrz ;)Można do niego użyć dowolnych dostępnych obecnie
owoców (
jabłek,
gruszek,
moreli,
brzoskwiń,
śliwek), ale gorąco polecam dodanie także
borówek… Dodają smaku i urody :)Przepis podsunęła mi
Oliwka, ale oryginalnie pochodzi on z blogu Moje Wypieki .Uwaga:)MĄKA – JAKĄ WYBRAĆ?Piekąc w domu ciasta/ciasteczka/naleśniki/gofry/itp. staram się wyszukiwać takie przepisy, które wykorzystują
mąki z pełnego przemiału. Do niektórych ciast (np. serniki) lub deserów (np. suflety) konieczne jest wykorzystanie białej
mąki pszennej, ale wtedy wybieram takie przepisy, które zawierają jej jak najmniej.
Mąka pełnoziarnista zawiera więcej witamin, żelaza, potasu i miedzi niż normalna biała
mąka. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.Używam następujących rodzajów
mąki:–
mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 (graham) lub typ 2000 (razowa)*– (biała)
mąka pszenna typ 550 (luksusowa)– (jasna)
mąka żytnia typ 720–
mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 (razowa)–
mąka orkiszowa pełnoziarnista typ 1850 (graham) lub typ 2000 (razowa)**– (jasna)
mąka orkiszowa typ 630 lub 700 lub 750**–
mąka gryczana.* W prezentowanych przeze mnie przepisach
mąka graham i razowa mogą być stosowane zamiennie (lub jako mieszanka obu).** Orkisz to zboże podobne do pszenicy. Zatem w przepisach część
mąki pszennej można zawsze zastąpić odpowiednim typem
mąki orkiszowej (i na odwrót).Dzisiejsze zestawienie prezentuję na specjalną prośbę jednej z Czytelniczek LS. Mam nadzieję, że przyda się ono także innym :)Sama miałam wiele problemów z odpowiednim dobraniem
mąki, szczególnie, że oferta sklepów jest w tej chwili baaardzo bogata i naprawdę można się pogubić w tych wszystkich typach i gatunkach ;)Wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na ten właśnie temat polecam artykuł w Wikipedii .

Składniki :4 duże
jajka (osobno
białka i
żółtka)1/2-3/4 szklanki fruktozy lub
cukru brzozowego*1 szklanka
mąki pszennej luksusowej1 szklanka
zarodków pszennych (lub
otrębów)**1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia500 g dowolnych
owoców (u mnie
jabłka,
śliwki i
borówki)*Ilość fruktozy zależy od indywidualnych preferencji i rodzaju dodanych
owoców. My lubimy ciasta mało/średnio słodkie, więc następnym razem dodam tylko pół szklanki fruktozy ;)** Ja dodałam
zarodki pszenne.Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami fruktozę/cukier brzozowy, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać
żółtka i zmiksować.
Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub
otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
owoce (
owoce typu
morele,
śliwki – układamy rozcięciem ku górze).Piec w temperaturze 170ºC przez 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Przed podaniem ciasto można posypać odrobiną fruktozy w pudrze.Uwaga:)Aby puder utworzył biały „kożuszek” ciasto musi być zupełnie zimne!W miarę upływu czasu, np. następnego dnia po pieczeniu, „kożuszek” i tak zniknie (rozpuści się), pozostawiając tylko słodki posmak. Dlatego napisałam, że ciasto nazajutrz straci na urodzie ;)Smacznego :)