Dla odmiany dzisiaj przedstawiam sałatkę kolorową i zdrową :)Wszyscy którzy znają dobrze kuchnię polską wiedzą, że od wieków wykorzystujemy najczęściej kaszę jęczmienną czyli między innymi pęczak... ja dość rzadko ale zacznę częściej bo całkiem niezła jest jak na mój gust. Największą zaletą kasz jęczmiennych jest błonnik a najbogatszym jego źródłem jest pęczak...kasza jak mówi mój pan dla rybaków :) .... rybak nie rybak, kaszę jadł aż mu się uszy trzęsły. Polecamy:)przepis własnySkładniki:dla 4 osóbpuszka tuńczyka w sosie własnym ( filet )garść świeżej brukselki1 owocgranatumix sałat z rukolą100g kaszy pęczakSkładniki: na dresingpozostały sok z granatusok z jednej limonki2 łyżki miodupłaska łyżeczka pasty z czarnej fasoliodrobina chili4 łyżki oliwy z pestek winogronKaszę gotujemy al' dente. Brukselkę oskubujemy z liści a następnie blanszujemy 3 minuty, wkładając ją do zimnej wody. Granat pestkujemy, odlewamy sok, który zostawiamy do dresingu. Gdy już wszystko przygotujemy wykładamy na talerz sałaty, następnie pęczak, odsączony tuńczyk w kawałkach, listki brukselki i na końcu posypujemy granatem. Łączymy składniki dresingu, polewamy przygotowaną sałątkę i zjadamy:)Smacznego!