Wykonanie
Jest książka więc i jest przepis :) Roladki według Okrasy, które kiedyś, bardzo dawno robiliśmy zresztą... to znaczy Rafał robił bo ja za przygotowaniem
mięs nie przepadam ale za to robię wszelkie do nich
sałaty :) Przepis troszeczkę zmodyfikowany ponieważ u nas
mięso bez grillowania ale bardzo kruche i smaczne więc przepis polecam :)

według Karola OkrasySkładniki:6 plastrów
mięsa od
szynki ( w oryginale
schab )2 ząbki
czosnkugarść
tymianku125g
mozzarelli850g
pomidorów ( pominęłam )240g
cukinii ( pominęłam )80ml
oleju rzepakowego120g
suszonych pomidorów200g
kaszy jęczmiennej ( zastąpiłam
kuskusem )
cytrynapieprz i
sólPrzygotowujemy marynatę z
tymianku,
czosnku oleju z
pomidorów i 3 łyżek
oleju rzepakowego.
Mięso od
szynki rozbijamy, smarujemy marynatą i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy
mozzarellę i
suszone pomidory, które po zamarynowaniu
mięsa umieszczamy z brzegów
mięsa i zawijamy ścisło roladki by nic z nich nie wyciekało
bokiem. Rafał sobie trochę uprościł sprawę ponieważ w oryginale Okrasa najpierw zamarynowane
mięso grilluje z obu stron bardzo krótko a dopiero po tej obróbce faszeruje i roluje. Do nagrzanej brytfanki włożyć roladki i smażyć z obu stron na wyższym ogniu, gdy tylko
mięso zacznie puszczać sok należy zmniejszyć ogień i dusić około 40 minut pod przykryciem. Przygotować w tym czasie
kuskus według przepisu na opakowaniu i
sałatkę według uznania, u mnie to
miks sałat z
kukurydzą i
rzodkiewką a do tego dresing pikantno słodki. Gdy roladki są gotowe wyłożyć je na talerz i podać z
kuskusem i przygotowaną
sałatą.Smacznego :)