Wykonanie
Znalazłam w zamrażarce cztery plastry
schabu. Pomyślałam, że będzie to dobra odskocznia od
kurczaka czy bezmięsnych potraw. Szkopuł w tym, że za
wieprzowiną nie przepadamy. Jemy ją sporadycznie, najczęsciej u mamy, głównie w formie tradycyjnego kotleta. Postanowiłam uciec dziś od wizji
schabowego i skusiłam się na przepis Karola Okrasy na
schabowe roladki. Danie jest bardzo aromatyczne. Marynata redukuje specyficzny smak
wieprzowiny, a sos z
suszonych pomidorów sprawia, że roladki są bardziej wytrawne.SKŁADNIKI(dla 2 osób)4 plastry
schabukulka
mozarellimały słoik
suszonych pomidorówolej rzepakowytymianekczosneksólpieprzcytrynaWYKONANIE
Schab rozbijamy na cienkie płaty.4 łyżki
oleju rzepakowego mieszamy z
tymiankiem (suszonym bądź poszatkowanym świeżym),
czosnkiem (2 ząbki świeżego lub łyżeczka granulowanego) i szczyptą
pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy cienkie płaty
schabu. Owijamy je w folię i wkładamy na kwadrans do lodówki.Sos:
Suszone pomidory odsączamy z zalewy. Odkładamy 4 kawałki (do roladek), a resztę blendujemy z
sokiem z cytryny,
tymiankiem,
pieprzem i szczyptą
soli. Dolewamy 4 łyżki
oleju i 2 łyżki zalewy. Miksujemy.Zamarynowany
schab podsmażamy krótko z obu stron na
oleju. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na każdym płacie układamy kawałek
mozarelli i
suszonego pomidora. Zawijamy, spinamy wykałaczką, posypujemy odrobiną
soli i smażymy, aż
schab będzie rumiany. Należy obserwować
ser. Smażyć tyle,żeby
ser się lekko stopił, ale nie wypłynął.