ßßß Cookit - przepis na Dynia w tempurze z syropem karmelowym i czarnym sezamem

Dynia w tempurze z syropem karmelowym i czarnym sezamem

nazwa

Wykonanie

Pani na straganie postraszyła mnie końcem dyniowego sezonu więc kupiłam jeszcze dwie i choć zamiarem była dyniowa zupa to podkusiło mnie wypróbowanie jej inaczej, nie żeby całej...na zupę jeszcze zostało :)
Rafał dostał ataku głodu na kurczaka w tempurze a ja skromnie dorzuciłam kilka cienkich plastrów dyni by zobaczyć jak to jest...gdy się upiekła w myślach miałam już czarny sezam i karmel a że i udało mi się trochę zachować w szafce syropu karmelowego do kawy, to taki pomysł miał sens i chętnie go wykorzystałam...okazuje się, że po spróbowaniu jednego umoczonego w syropie karmelowym, dyniowego cuda... zjadłam kawałek po kawałku nie pytając czy może ktoś miałby ochotę. Wszyscy jednak byli zbyt skupieni na mięsnych kawałkach :) to ja sobie nie pożałowałam!
Jeśli lubicie dynie, jeśli ją kochacie wręcz....to na deser w jesienny dzień jak znalazł :)
Przechodząc do najważniejszego w tym poście czyli wyłonieniu zwycięzcy konkursu z firmą Global Fish, która ufundowała super fajny ostry nóż w konkursie na szybkie danie ze świeżej ryby... zatem w imieniu Smaków Alzacji jak i firmy Global Fish ogłaszam, że zwyciężył przepis na tatar z łososia, który trzeba długo siekać by go dobrze posiekać i w żadnym razie nie myśleć o rozdrabnianiu go malakserem - tak napisała autorka przepisu na w/w tatar czyli Tofka :-) Gratuluję i życzę przyjemnego korzystania z super ostrego noża!
pomysł na danie własne z zastosowaniem przepisu na tempurę z książki "Łatwa kuchnia japońska"
Emi Kazuko
Składniki na tempurę: na 6 osób (na podaną ilość dyni w przepisie należy zmniejszyć ilość składników na tempurę chyba, że dynia będzie jako dodatek do pozostałych smażonych smakołyków)
2 żółtka utrzepane
300g mąki pszennej przesianej i schłodzonej przez noc
450ml lodowatej wody
kilka plastrów cienko pokrojonej dyni ( u mnie hokkaido )
1 łyżka syropu karmelowego
1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
Wodę należy wymieszać z roztrzepanymi żółtkami i przesiewać do nich schłodzoną mąkę. Mieszać widelcem tylko chwilę, powinny zostać grudki. Dynię zamoczyć w tempurze, strzepnąć nadmiar ciasta i wrzucić na rozgrzany głęboki olej do czasu aż się zrumieni. Wyłożyć na ręcznik kuchenny papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu lub położyć na drewnianą deskę. Po chwili przełozyć na talerz, polać syropem karmelowym i posypać wierzch sezamem.
Smacznego :))
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/dynia-w-tempurze-z-syropem-karmelowym-i.html