Wykonanie
Pani na straganie postraszyła mnie końcem
dyniowego sezonu więc kupiłam jeszcze dwie i choć zamiarem była dyniowa zupa to podkusiło mnie wypróbowanie jej inaczej, nie żeby całej...na zupę jeszcze zostało :)Rafał dostał ataku głodu na
kurczaka w tempurze a ja skromnie dorzuciłam kilka cienkich plastrów dyni by zobaczyć jak to jest...gdy się upiekła w myślach miałam już czarny
sezam i karmel a że i udało mi się trochę zachować w szafce
syropu karmelowego do
kawy, to taki pomysł miał sens i chętnie go wykorzystałam...okazuje się, że po spróbowaniu jednego umoczonego w
syropie karmelowym,
dyniowego cuda... zjadłam kawałek po kawałku nie pytając czy może ktoś miałby ochotę. Wszyscy jednak byli zbyt skupieni na
mięsnych kawałkach :) to ja sobie nie pożałowałam!Jeśli lubicie
dynie, jeśli ją kochacie wręcz....to na deser w jesienny dzień jak znalazł :)Przechodząc do najważniejszego w tym
poście czyli wyłonieniu zwycięzcy konkursu z firmą Global Fish, która ufundowała super fajny ostry nóż w konkursie na szybkie danie ze świeżej
ryby... zatem w imieniu Smaków Alzacji jak i firmy Global Fish ogłaszam, że zwyciężył przepis na tatar z
łososia, który trzeba długo siekać by go dobrze posiekać i w żadnym razie nie myśleć o rozdrabnianiu go malakserem - tak napisała autorka przepisu na w/w tatar czyli
Tofka :-) Gratuluję i życzę przyjemnego korzystania z super
ostrego noża!

pomysł na danie własne z zastosowaniem przepisu na tempurę z książki "Łatwa kuchnia japońska"Emi KazukoSkładniki na tempurę: na 6 osób (na podaną ilość dyni w przepisie należy zmniejszyć ilość składników na tempurę chyba, że
dynia będzie jako dodatek do pozostałych smażonych smakołyków)2
żółtka utrzepane300g
mąki pszennej przesianej i schłodzonej przez noc450ml lodowatej
wodykilka plastrów cienko pokrojonej dyni ( u mnie hokkaido )1 łyżka
syropu karmelowego1 łyżeczka czarnego
sezamuPrzygotowanie:
Wodę należy wymieszać z roztrzepanymi
żółtkami i przesiewać do nich schłodzoną
mąkę. Mieszać widelcem tylko chwilę, powinny zostać grudki.
Dynię zamoczyć w tempurze, strzepnąć nadmiar ciasta i wrzucić na rozgrzany głęboki
olej do czasu aż się zrumieni. Wyłożyć na ręcznik kuchenny papierowy by wchłonął nadmiar tłuszczu lub położyć na drewnianą deskę. Po chwili przełozyć na talerz, polać
syropem karmelowym i posypać wierzch
sezamem.Smacznego :))