Wykonanie
Kolejna moja wariacja sernikowa zakończyła się słodkim sukcesem, Ci którzy byli u mnie na
kawie i serniku wiedzą i zresztą sami przyznali, że sernik jest pyszny. Obawiałam się trochę jego słodkości ale jednak okazało się, że za słodki jest dla mnie, ponieważ od dłuższego czasu ograniczyłam
cukier w czym tylko się da .. stąd moja obawa. Sernik tak naprawdę powstał z miłości do Raffaello a że i Rafała w domu posiadam to specjalnie na jego życzenie stworzyliśmy wspólną kompozycje sernikową :-) Normalnie słuchajcie siedzieliśmy i rozmawialiśmy jak powinien smakować owy sernik! Miałam obawy co do wrzucania w środek masy serowej kulek Raffaello gdyż byłam pewna, że się rozmoczą i rozpadną ale muszę Wam napisać, że z nich twarda sztuka .. nie na darmo noszą pewnie nazwę Raffaello :-) nie rozpadły się, nawet dość trudno się kroiło po ostygnięciu kiedy nóż próbował wbić się w kulki ale daliśmy radę dodatkowo przy spadających z góry kulkami :-) Sernik oprócz środka wypełnionego
cukierkami był nadziany grubo kruszonym
spodem bezowo migdałowym i oczywiście zwieńczony
Malibu ( uznałam, że
Amaretto będzie zbyt pachnące ) spód kruchy z wiórkami kokosowymi ( można z niego zrobić fajne
kokosowe ciastka ) aaa i
ser to mały
miks sera twarogowego z
ricottą :-) Kto się skusi pewnie i go polubi :-)

przepis własnySkładniki: na spód60g
masła pokrojonego w plastry50g
cukru1
jajko30g zmielonych
migdałów30g
wiórków kokosowych120g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze zagnieść ciasto rękoma by wszystkie składniki się połączyły. Następnie rozwałkować na spód tortownicy o rancie 25cm i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'Składniki: na
bezowo migdałowe spody ( wykonać dzień przed pieczeniem sernika )100g mielonych
migdałów na
mąkę2
białka120g
cukruszczypta
soliBiałka ubić na sztywną pianę z
cukrem i
solą, następnie dodawać partiami zmielone
migdały i delikatnie mieszać by masa nie opadła. Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków, rozsmarować na całej powierzchni i wstawić na godzinę do nagrzanego piekarnika do 150'Ostudzić w piecu przez noc.Składniki: na masę
serową330g
sera twarogowego ( użyłam z kubełka )250g
ricotty5
jajek250g
mleka kokosowego ( najlepiej części gęstej )120g
cukru50g
wiórków kokosowych50ml
likieru Malibułyżka
mąki ziemniaczanej12 kulek Raffaello + do dekoracji wierzchu
Jajka ubijamy z
cukrem na gęstą białą jajeczną masę. Dwa rodzaje
sera łączymy z
mlekiem kokosowym,
likierem oraz wiórkami kokosowymi i
mąką. Do masy serowej dodajemy ubitą masę jajeczną, delikatnie mieszamy by masa jajeczna nie opadła. Przelewamy na upieczony
kokosowo migdałowy spód, rozrzucamy równomiernie całe kulki Raffaello oraz grubo kruszony
bezowo migdałowy spód i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 140' na 1,5 godziny. Po tym czasie sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do następnego dnia. Przełożyć kolejnego dnia na paterę, posypać
cukrem pudrem i udekorować połówkami Raffaello. Najlepiej schłodzić 3 godziny przed podaniem. Smacznego :-)