Wykonanie
Dla mnie sezon na
śliwki mógłby trwać cały rok (podobnie jak na
czereśnie) Nie da się niestety najeść na zapas, ale można te dary późnego lata wykorzystać na maksa w swojej kuchni. Po klasycznym kruchym placku ze
śliwkami, przyszła
pora na bardziej rozbudowaną wersję,
Migdałowe ciasto wypełnione podwójną warstwą
śliwek a na zwieńczenie słodka
beza.

Ciasto:3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła3
jajka1 szklanka
cukru0,5 szklanki zmielonych
migdałówDODATKOWO800g
śliwek
Wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto.Może ono się trochę lepić, ale starajcie się nie dosypywać
mąki.Uformować kulę, oderwać ok 1/3 ciasta i schłodzić w zamrażalce. Resztą ciasta wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto wyłożyć połowę wypestkowanych i przepołowionych
śliwek( przecięciami do góry)
Beza4
białkaszczypta
soli7 łyżek
cukruZ
białek i szczypty
soli ubić sztywną pianę, pod koniec dosypywać po trochę
cukru.Ubitą pianę wyłożyć na
śliwki, na wierzch poukładać resztę wypestkowanych
śliwek. Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st ok 55 minut.


