ßßß Cookit - przepis na Sütlaç czyli turecki budyń ryżowy

Sütlaç czyli turecki budyń ryżowy

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia deseru nie trudno mnie przekonać, tym bardziej do takiego, który kojarzy mi się z wakacjami w styczniu...plaża, słońce, kuchnia pachnąca kuminem i cynamonem i choć w Turcji jeszcze nie byłam to taki właśnie deser ryżowy jadałam rano na śniadanie będąc w Egipcie.
Powszechny, prosty deser podawany na dwa sposoby, można go zwyczajnie ugotować ale również zapiec i do tego celu należy odłożyć odrobinę ugotowanego ryżu, najlepiej szklankę, ochłodzić i wymieszać z jajkiem a następnie rozprowadzić mieszaninę na wierzchu kokilek z ryżem i zapiekać 10 minut do uzyskania złotego koloru. W krajach arabskich ten deser uznawany jest za posiłek mleczny, dodaje się do niego świeże owoce lub orzechy czy migdały, rozpływający się w ustach i posypany cynamonem jest niezastąpiony, bynajmniej był dla nas podczas śniadania choć podawano go o każdej porze dnia. Przygotowałam wersje zapieczoną ze świeżą figą polaną miodem i posypaną pistacjami - pycha! kto nie jadł, musi spróbować!
źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.
Składniki: na 4-5 porcji
1 szklanka ryżu
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka świeżo startego cynamonu
2 łyżki soku z cytryny lub startej skórki
1 szklanka wody
2 spore świeże figi
1 żółtko
4 łyżeczki miodu
garść posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Wypłukać ryż i gotować przez 20 minut z 1 szklanką wody na małym ogniu.
Rozpuścić mąkę ziemniaczaną w 1 szklance wody i wlać mieszaninę do gotującego się ryżu, dodać również mleko, zamieszać i gotować do miękkości. Następnie dodać cukier, sok lub skórkę z cytryny, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Odłożyć ok 3/4 szklanki ugotowanego ryżu do miseczki, wystudzić i dodać jedno żółtko dobrze rozprowadzając po całości. Ryż umieścić w miseczkach do zapiekania, do każdej z miseczek dodać ryż zmieszany z żółtkiem, na środek wcisnąć połówkę figi, posypać odrobiną cynamonu, polać łyżeczką miodu i posypać posiekanymi pistacjami. Wsunąć do nagrzanego do 220' piekarnika na 10 minut i od razu podawać.
Jest pyszny! Smacznego :)
Dołączam do akcji:
W akcji Apart Nature zainspirowałam się produktem, który znajdziecie tutaj- klik
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/sutlac-czyli-turecki-budyn-ryzowy.html