Wykonanie
            Alastor lubi 
ryż na mleku. No to zrobiłam mu w wersji otomańskiej, bardzo słodki z dodatkiem 
wody różanej. Nie da się go zjeść za dużo na raz, więc podane proporcje wystarczą na deser dla 4 osób.Składniki na 4 porcje:szklanka (200 ml) 
ryżu krótko ziarnistego (użyłam arborio)szklanka 
cukru2 szklanki 
mleka1 łyżka 
wody różanej
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, osączyć, zalać świeżą 
woda, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, następnie odcedzić. Do 
ryżu dodać 
mleko i 
cukier i gotować na małym ogniu cały czas pilnując (bo 
ryż na mleku i z dużą ilością 
cukru bardzo łatwo się przypala) aż 
ryż wypije większość 
mleka i 
zrobi się miękki. Potrawa powinna przypominać trochę kleik 
ryżowy. Kiedy 
ryż przestygnie, wmieszać do niego 
wodę różaną, przełożyć do salaterek lub pucharków i schłodzić w lodówce.