Wykonanie
Alastor lubi
ryż na mleku. No to zrobiłam mu w wersji otomańskiej, bardzo słodki z dodatkiem
wody różanej. Nie da się go zjeść za dużo na raz, więc podane proporcje wystarczą na deser dla 4 osób.Składniki na 4 porcje:szklanka (200 ml)
ryżu krótko ziarnistego (użyłam arborio)szklanka
cukru2 szklanki
mleka1 łyżka
wody różanej
Ryż namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę, osączyć, zalać świeżą
woda, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, następnie odcedzić. Do
ryżu dodać
mleko i
cukier i gotować na małym ogniu cały czas pilnując (bo
ryż na mleku i z dużą ilością
cukru bardzo łatwo się przypala) aż
ryż wypije większość
mleka i
zrobi się miękki. Potrawa powinna przypominać trochę kleik
ryżowy. Kiedy
ryż przestygnie, wmieszać do niego
wodę różaną, przełożyć do salaterek lub pucharków i schłodzić w lodówce.