Wykonanie

Od dziecka uwielbiałam
ryż na gęsto, ale zawsze podawało się go u nas z
masłem,
cukrem i
cynamonem. Już jakiś czas temu moja przyjaciółka
Magda narobiła mi smaku na
ryż z
truskawkami, który jest przysmakiem jej dziadka. Tak to za mną chodziło, że w końcu postanowiłam zrobić i muszę przyznać bardzo fajne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na deser, czy nawet kolację :)


Składniki (dla około 2 – 3 osoby):1 szklanka
ryżu2 szklanka
mleka (lub 1 szklanka
wody i 1 szklanka
mleka)300 – 500g
truskawek1 – 2 łyżki
cukruMleko (lub
mleko z
wodą) zagotowujemy, dodajemy
ryż, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, co pewien czas mieszając. W garnkach z grubym dnem wystarczy po zagotowaniu
ryżu, wyłączyć palnik i pozostawić
ryż na około 15 – 20 minut, to sam zmięknie. Jeśli
ryż wpije całe
mleko i jest zbyt gęsty, można dolać do niego nieco
mleka i wymieszać, ewentualnie jeszcze raz zagotować jeśli
mleko jest niepasteryzowane.Obrane
truskawki kroimy w ząbki, posypujemy
cukrem i pozostawiamy na około 5 minut, by lekko puściły sok.
Ryż najlepiej podać na szerokim talerzu, by
truskawki ładnie rozmieścić po całej powierzchni
ryżu lub jeśli ktoś woli może podać go wymieszany z
truskawkami w miseczkach, jednak wtedy wygląda mniej efektownie.

R E K L A M A