Wykonanie
Zdążyłam uff...i już piszę, że muffiny, które zaproponowała nam gospodyni kwietniowej edycji Weekendowej
Cukierni...a była nią Monika z blogu
Cukierenka bardzo mi smakowały choćby ze względu na ich lekkość i wcale nie były za słodkie biorąc pod uwagę, że
daktyle mają mnóstwo
cukru a Monika bardzo ostrzegała mnie przed ich słodkością :) Muffiny bardzo wilgotne czyli zaliczam do bardzo udanych chociaż
sos karmelowy zrobiłabym inną techniką :) Moniko bardzo dziękuję za gospodarzenie i oczywiście za motywację do wypieku! Kto kocha muffiny koniecznie musi spróbować właśnie tych! Polecam:)

Muffiny
daktylowe z
sosem karmelowymprzepis Iny Garten z show Barefoot ContesaSkładniki na około 12-16 muffin:225g
daktyli bez pestek450ml zimnej
wody1 łyżeczka
sody110g
masła lub
margaryny90g
cukru2
jajka½ łyżeczki ekstraktu z
wanilii300g
mąki½ łyżeczki
soli2 niepełne łyżki
proszku do pieczeniaPosiekaj
daktyle wrzuć do dużego garnka I zalej zimną
wodą. Postaw na ogniu I podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż masa się zagotuje. Następnie pogotuj na wolnym ogniu przez jakąś minute.
Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki. Zdejmij z ognia I dodaj
sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyć większego garnka. Odstaw na bok.Do misy miskera wrzuć
masło I
cukier I ucieraj do białości, dodawaj po jednym
jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj ekstrakt z
wanilii, później
make I
sól. Masa będzie dosyć gęsta I grudkowata. Wlej do masy połowę zawartości garnka z
daktylami I dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodja resztę
daktyli. Masa będzie bardzo rzadka. Dodaj
proszek do pieczenia, uwaga znowu będzie bulgotać, wymieszaj.Przelej ciasto do papilotek, zostaw około pół centymetra wolnej przestrzeni od
gory, babeczki niespecjalnie rosną. Wsatw do nagrzanego do 180C piekarnika na 20 minut.
Sos karmelowy:110g
masła120g
brązowego cukru80 ml
śmietany o zawartości tłuszczy min 30% (użyłam double cream 48% zaw tłuszczu)½ łyżeczki
waniliiWszytskie składniki umieść w garnuszku I podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż masa się zagotujr. Następnie pozwól
masie się gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż masa zgęstnieje.Upieczone muffinku nakłuj wykałaczką I obej sosem. Sos po jakiś czasie mocno zgęstnieje I polewa nie będzie spływać w trakcie jedzenia. Możan tez odczekac az polewa zgętsnieje I rozsmarować ją na wierzchu każdej babeczkiDodaję do akcji: