ßßß Cookit - przepis na Weekendowa Cukiernia z Moniką i muffiny daktylowe z sosem karmelowym

Weekendowa Cukiernia z Moniką i muffiny daktylowe z sosem karmelowym

nazwa

Wykonanie

Zdążyłam uff...i już piszę, że muffiny, które zaproponowała nam gospodyni kwietniowej edycji Weekendowej Cukierni...a była nią Monika z blogu Cukierenka bardzo mi smakowały choćby ze względu na ich lekkość i wcale nie były za słodkie biorąc pod uwagę, że daktyle mają mnóstwo cukru a Monika bardzo ostrzegała mnie przed ich słodkością :) Muffiny bardzo wilgotne czyli zaliczam do bardzo udanych chociaż sos karmelowy zrobiłabym inną techniką :) Moniko bardzo dziękuję za gospodarzenie i oczywiście za motywację do wypieku! Kto kocha muffiny koniecznie musi spróbować właśnie tych! Polecam:)
Muffiny daktylowe z sosem karmelowym
przepis Iny Garten z show Barefoot Contesa
Składniki na około 12-16 muffin:
225g daktyli bez pestek
450ml zimnej wody
1 łyżeczka sody
110g masła lub margaryny
90g cukru
2 jajka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
300g mąki
½ łyżeczki soli
2 niepełne łyżki proszku do pieczenia
Posiekaj daktyle wrzuć do dużego garnka I zalej zimną wodą. Postaw na ogniu I podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż masa się zagotuje. Następnie pogotuj na wolnym ogniu przez jakąś minute. Daktyle powinny zmięknąć i lekko się rozpaść na mniejsze kawałki. Zdejmij z ognia I dodaj sodę. Masa będzie bardzo bulgotała, więc lepiej użyć większego garnka. Odstaw na bok.
Do misy miskera wrzuć masło I cukier I ucieraj do białości, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii, później make I sól. Masa będzie dosyć gęsta I grudkowata. Wlej do masy połowę zawartości garnka z daktylami I dobrze wymieszaj, kiedy już dobrze się wymiesza dodja resztę daktyli. Masa będzie bardzo rzadka. Dodaj proszek do pieczenia, uwaga znowu będzie bulgotać, wymieszaj.
Przelej ciasto do papilotek, zostaw około pół centymetra wolnej przestrzeni od gory, babeczki niespecjalnie rosną. Wsatw do nagrzanego do 180C piekarnika na 20 minut.
Sos karmelowy:
110g masła
120g brązowego cukru
80 ml śmietany o zawartości tłuszczy min 30% (użyłam double cream 48% zaw tłuszczu)
½ łyżeczki wanilii
Wszytskie składniki umieść w garnuszku I podgrzewaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż masa się zagotujr. Następnie pozwól masie się gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż masa zgęstnieje.
Upieczone muffinku nakłuj wykałaczką I obej sosem. Sos po jakiś czasie mocno zgęstnieje I polewa nie będzie spływać w trakcie jedzenia. Możan tez odczekac az polewa zgętsnieje I rozsmarować ją na wierzchu każdej babeczki
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/04/wekendowa-cukiernia-z-monika-i-muffiny.html