ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegodaktyle 200 gramówwrzątek 0 , 3 szklanekmasło 100 gramówcukier 1 szklanekjajka 2 szklanekmąka 1,5 szklanekproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychmleko 0,25 szklanekmasło 200 gramówśmietana kremowa 1 szklanekcukier brązowy 1,6 szklanekWykonanie:Pokrojone na kawałki suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aby owoce wchłonęły całą wodę. Miękkie 100g masła zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać kolejno po jajku, cały czas ubijając. wsypać przesianą mąkę, proszek, dodać mleko i dobrze wymieszać, a na końcu wmieszać daktyle. Przełożyć ciasto do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 40 minut w 180 stopniach.Sos toffi: do garnka włożyć masło, śmietanę oraz cukier brązowy i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Wtedy zwiększyć ogień i gotować jeszcze ok. 7 minut, aż zgęstniej jak syrop.Gotowym sosem polać ciasto.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: