ßßß
Autor Bayaderkaskładniki na mala kwadratowa foremkę, tj. ok. 9-10 kawałkówok.280 g truskawek, umytych, oszypułkowanych, można je przekroić na pól130 g cukru20 g cukru waniliowego90 ml gęstej kwaśnej śmietany40 ml mleka3 duże jajka140 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)1/3 łyzeczkż sody oczyszczonejok. 240-250 g maki pszennej2-3 łyżki platkół migdałowych albo więcej (zamieniłam na pistacje)niewielka szczypta soli, opcjonalniePiekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.Masło ucieramy do puszystości, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie, okolo 6 minut. Wbijamy po jednym jajku, nadal ucierając. Jeżeli masa się zwarzy, dodajemy jedna lyzke maki, ucieramy.Make przesiewamy z proszkiem i soda, dodajemy sol (opcjonalnie).Do masy maslanej wsypujemy make, wlewamy smietane i mleko i mieszamy skladniki widelcem do polaczenia. Masa powinna byc nieco gesta. Wykladamy nia na forme wylozona papierem do pieczenia albonatluszczona maslem i wyrownujemy wierzch ciasta szpatulka. Na wierzchu rozkladamy truskawki. Posypujemy je platkami migdalowymi.Pieczemy okolo 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.