Wykonanie
Autor Bayaderkaskładniki na mala kwadratowa foremkę, tj. ok. 9-10 kawałkówok.280 g
truskawek, umytych, oszypułkowanych, można je przekroić na pól130 g
cukru20 g
cukru waniliowego90 ml gęstej kwaśnej
śmietany40 ml
mleka3 duże
jajka140 g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (pominęłam)1/3 łyzeczkż
sody oczyszczonejok. 240-250 g
maki pszennej2-3 łyżki platkół
migdałowych albo więcej (zamieniłam na
pistacje)niewielka szczypta
soli, opcjonalniePiekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza.
Masło ucieramy do puszystości, stopniowo dodając
cukier i
cukier waniliowy. Ucieramy bardzo dokladnie, okolo 6 minut. Wbijamy po jednym
jajku, nadal ucierając. Jeżeli masa się zwarzy, dodajemy jedna lyzke
maki, ucieramy.
Make przesiewamy z proszkiem i
soda, dodajemy sol (opcjonalnie).Do masy
maslanej wsypujemy
make, wlewamy
smietane i
mleko i mieszamy skladniki widelcem do polaczenia. Masa powinna byc nieco gesta. Wykladamy nia na forme wylozona papierem do pieczenia albonatluszczona
maslem i wyrownujemy wierzch ciasta szpatulka. Na wierzchu rozkladamy
truskawki. Posypujemy je platkami migdalowymi.Pieczemy okolo 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.