ßßß


przepis własnySkładniki:200g masła ( w temperaturze pokojowej )1/2 szklanki cukru2 całe jaja3 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18% )1/4 szklanki kefiru naturalnego1 budyń czekoladowy (proszek)50g gorzkiej czekolady2 łyżeczki kakao1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki mąki pszennejłyżka cukru perlistegogarść wiśnigarść truskawekMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku cały czas miksując.Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz proszek budyniowy wymieszać razem. W oddzielnym naczyniu wymieszać również kefir ze śmietaną i dodawać po trochu na przemian do masy maślano jajecznej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić i dodać do masy. Miksować tylko do połączenia składników.Przełożyć na blaszkę, w między czasie nagrzać piekarnik do 170'C, wydrylować wiśnie i pokroić truskawki. Ułożyć owoce na cieście, posypać cukrem perlistym i wsunąć do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut, chyba że macie mniejszą blaszkę wtedy trzeba piec nieco dłużej do suchego patyczka.Ciasto jest obłędne więc życzę Wam smacznego!