Wykonanie
Projekt czeko ciasta udał się bezbłędnie, aż sama nie
mogę uwierzyć, że jest tak pyszne!Ciasto specjalnie dla czehokolików z dużą ilością
czekolady, budyniu
czekoladowego i
kakao. Upiekłam je dla mamy, potrzebowała ciasta na sobotę z okazji przyjazdu ciotuni a ponieważ na takich wypiekach dla mamy najlepiej się eksperymentuje uznałam, że to najlepszy moment! Ciasto okazało się rewelacyjne więc na pewno do niego
wrócę w wersji malinowej co i Wam polecam :) Uwielbiam mokre ciasta, które rozpływają się w ustach i takie które są słodko kwaśne- polecam nawet na upały! mimo iż temperatura w domu po włączeniu piekarnika wzrosła :)



przepis własnySkładniki:200g
masła ( w temperaturze pokojowej )1/2 szklanki
cukru2 całe
jaja3 łyżki kwaśnej
śmietany ( użyłam 18% )1/4 szklanki
kefiru naturalnego1
budyń czekoladowy (proszek)50g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kakao1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 1/2 szklanki
mąki pszennejłyżka
cukru perlistegogarść
wiśnigarść
truskawekMasło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym
jajku cały czas miksując.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz proszek budyniowy wymieszać razem. W oddzielnym naczyniu wymieszać również
kefir ze
śmietaną i dodawać po trochu na przemian do masy
maślano jajecznej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, schłodzić i dodać do masy. Miksować tylko do połączenia składników.Przełożyć na blaszkę, w
między czasie nagrzać piekarnik do 170'C, wydrylować
wiśnie i pokroić
truskawki. Ułożyć
owoce na cieście, posypać
cukrem perlistym i wsunąć do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut, chyba że macie mniejszą blaszkę wtedy trzeba piec nieco dłużej do suchego patyczka.Ciasto jest obłędne więc życzę Wam smacznego!