ßßß Cookit - przepis na Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna

Pasta z zielonego groszku bardzo wiosenna

nazwa

Wykonanie

Przyszła mi wielka ochota na jakąś kanapkową pastę w stylu pasty/smalcu z fasoli, którą niedawno robiłam. Ale że nie miałam namoczonego grochu, a ochota była na teraz, więc poszperałam i znalazłam w "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" Bożeny Cyran-Żak pastę z zielonego groszku. A ponieważ była umieszczona w potrawach wiosennych, więc poczułam się bardzo wiosennie (zresztą to moment jeszcze do wiosny przecież;)
Składniki:
200 g zielonego groszku - wzięłam z puszki
cebula
2-3 łyżki oliwy extra vergine lub oleju lnianego/sezamowego
przyprawy: zamiast cząbru z przepisu dałam estragon, pieprz, sól, sos sojowy, dodałam też czosnek niedźwiedzi
Wg przepisu groszek miał być ugotowany, co mi się trochę dziwne wydało w stosunku do groszku z puszki, ale się karnie zastosowałam i wrzuciłam na kilka minut na wrzątek ze szczyptą kurkumy. W tym czasie zeszkliłam na łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę. Przełożyłam odsączony groszek i cebulę (sł) do miski i kolejno dodałam jeszcze: łyżkę oliwy (sł), estragon, pieprz, czosnek niedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego (taki bez glutaminianu) (sn).
Zmiksowałam, przełożyłam na kromki chleba opieczone w tosterze i posypałam dla zwiększenia urody suszonymi pomidorami.
Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą to kapustę odkryłam ostatnio na nowo i bardzo dobrze się komponuje z kanapkami z tego typu pastą .
Ta pasta sama w sobie jest bardzo smaczna, ale myślę, że spokojnie można ją wzbogacić np. o gotowane na twardo jajko albo uprażone jabłko, albo co tam komu przyjdzie do głowy jeszcze.
Będę eksperymentować:)
"Nauczycielem wszystkiego jest praktyka"
Juliusz Cezar
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/02/pasta-z-zielonego-groszku-bardzo.html