Wykonanie

Pomysł na tego
kurczaka spadł na mnie wraz z kończącym się terminem przydatności do spożycia
serka mascarpone.Kupując go miałam pomysł na deser, ale ochota na deser mi przeszła, a w zamian przyszło mi do głowy danie, które Wam teraz prezentuję, a którego nigdy nie robiłam, bo
kurczaka pieczonego z sosem dotąd nie serwowałam. Danie wywołało zachwyt w mojej rodzinie; córka nawet się wyraziła, że danie jak z restauracji, przy czym jest to, gdyby ktoś miał wątpliwości, super komplement w jej ustach:)Składniki na 3 porcje:* 2 nóżki i
pierś z kurczaka zagrodowego* marynata do
kurczaka:
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
rozmaryn, łyżka
masła sklarowanego, 2 ząbki
czosnku* ok. 150 g
ryżu jaśminowego* 1/3 łyżeczki
kurkumySos:* 1/2 op.
serka mascarpone* 3 olbrzymie
pieczarki*
cebula średnia* łyżka
masła sklarowanego*
sól,
pieprz,
chili,
papryka ostraKurczaka umyłam,osuszyłam, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, posypałam
solą,
pieprzem,
paprykami i na koniec polałam roztopionym
masłem wymieszanym z rozdrobnionymi ząbkami
czosnku i
rozmarynem.Odstawiłam na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wlałam trochę
wody na dno naczynia i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180* C.Piekłam ok. godziny, polewając w trakcie wytworzonym sosem, żeby się
mięso nie wysuszyło.Gdy czas pieczenia zbliżał się ku końcowi pokroiłam drobno
pieczarki i
cebulę i nastawiłam
wodę na
ryż. Gdy
woda się zagotowała wsypałam
kurkumę i
ryż, zmniejszyłam ogień i gotowałam 10 min.W tym czasie w rondelku rozgrzałam
masło, wrzuciłam
cebulę, chwilę dusiłam do zeszklenia, a
potem dodałam
pieczarki i dusiłam pod przykryciem kilka minut. Wmieszałam delikatnie
serek i doprawiłam .Upieczone porcje
kurczaka przełożyłam na talerz i polałam sosem, a z
ryżu zrobiłam babki za pomocą silikonowych foremek do muffinek.Dopełnieniem dania były
buraczki zasmażane podane na osobnym talerzyku.Danie bardzo proste i bardzo pyszne! Po prostu się nim zajadaliśmy:)


"Żeby znaleźć przyjaciela trzeba przymknąć oko. Żeby go zachować trzeba przymknąć oba."Norman Douglas