Wykonanie

Oglądając Buddy Valastro Kitchen Boss można zgłodnieć. Zainspirowana jego gotowaniem postanowiłam wypróbować przepis na nadziewaną
pierś z kurczaka, trochę go urozmaicając.Składniki dla 2 osób:1 podwójna
pierś z kurczaka3 - 5
pieczarek1 mała
cebula (wielkości
szalotki)1gałązeka
pietruszki3 plasterki
mozzarellisól,
pieprz, cary,
papryka ostra i słodka do smakuszczypta
kurkumygałązka
rozmarynu i 3 ząbki
czosnku do smażenia
Pierś z kurczaka przeciąć tak aby powstały 2 pojedyncze części. W każdej piersi zrobić kieszonkę, nacinając w najgrubszą części
mięsa. Piersi natrzeć
przyprawami i na chwilę odstawić.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na
maśle. 1
pieczarkę drobno pokroić i dodać do
cebuli, całość poddusić. Doprawić
solą,
pieprzem i szczyptą
kurkumy. Odstawić do przestygnięci.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, gałązki
pietruszkę drobno posiekać, dodać do przestudzonej
cebuli z
pieczarką, zamieszać.Do kieszonek w
piersi kurczaka włożyć nadzienie i spiąć wykałaczką.Na rozgrzaną głęboką patelnię wlewamy
oliwę z oliwek, dodajemy gałązkę
rozmaryny i 3 nie obrane, rozgniecione ząbki
czosnku, nadziane
piersi z kurczaka i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem 5 min. (zaczynamy smażenie od wierzchniej strony piersi). Przewracamy na drugą stronę, dodajemy pozostałe
pieczarki przekrojone w ćwiartki,
mięso polewamy wytworzonym aromatycznym sosem, smażymy kolejne 5 min. Jeszcze raz polewamy
mięso sosem i pozostawiamy na 3 min., aby
mięso odpoczęło.Smacznego :)