Wykonanie
Jarmuż odkryłam wiosną tego roku.Od tego czasu, jeśli go zakupię, to dodają do moich zielonych koktajli . Czasem dorzucam do sałatki, i to wszystko co robię z
jarmużem.Czyli niewiele . Ostatnio wrzucałam na mojej facebookowej stronie infografikę o zaletach
jarmużu z zapytaniem o ulubione dania czytelników z tym warzywem. Dostałam wiele ciekawych przepisów, zrealizowałam pierwszy z nich, czyli zrobiłam
jarmużową zupę.Składniki na 2 porcje:* 2 spore gałązki
jarmużu* kawałek
brokuła*
pietruszka* kawałek
selera*
ziemniak* kawałek
czerwonej papryki* 1/2
pora* 3 łyżki
kaszy jaglanej* łyżka
masła klarowanego* 2 rozgniecione ząbki
czosnku*
sól himalajska,
pieprz,
kurkuma,
lubczyk* jako dodatek:
gruszka
Na wrzątek wrzuciłam
pietruszkę,
seler i
ziemniaka, chwilę pogotowałam, dodałam
jarmuż, a po chwili
paprykę i
brokuła. Gotowałam kilka minut, dosypałam
kaszę, gotowałam ok. 15 minut, w trakcie dodając
przyprawy.Na koniec dodałam zeszklonego na
maśle pora i wyciśnięty
czosnek i zupę zmiksowałam.Jedną porcję zjadłam
solo, drugą z
gruszką, to było bardzo udane połączenie.Następna pyszna zupa kremowa do kolekcji:)


"Film to życie, z którego wymazano
plany nudy."Alfred Hitchcock