ßßß Cookit - przepis na Zupa brukselkowa

Zupa brukselkowa

nazwa

Wykonanie

« Ryba w warzywach i zapiekane ...
Chleb mleczny na zakwasie »
Sezon na to zimowe warzywo jeszcze trwa :)
Dla 4 osob
2 cebule
500 g ziemniakow
1 lyzka masla
1 l rosolu (moze byc z kostki)
300 g brukselki
250 g parowek
sol, pieprz
2 lyzki smietany kwasnej
nieco mleka i cukru
Cebule obrac pokroic w polksiezyce. Ziemniaki obrac, pokroic w kostke. Maslo ogrzac na glebokiej patelni, dodac cebule i ziemniaki. Przelozyc do garnka, dolac rosol, zagotowac, gotowac pod przykryciem ok. 10 min. W tym czasie oczyscic brukselke, wlozyc do zimnej wody z odrobina mleka i cukru i ugotowac i odcedzic, pokroic parowki, podsmazyc na patelni. Dodac brukselke i parowki do zupy, gotowac ok. 5 minut- brukselka powinna zostac lekko twarda. Dodac smietane, przyprawic sola pieprzem.
niedziela, 11 marca 2012, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Zupa-brukselkowa.html