ßßß
Dla 2 osob:75 g kwasnej smietany75 g jogurtu naturalnego2 lyzki soku z cytryny1/2 lyzeczki ostrej musztardy1 lyzeczka oleju z orzechow wloskichsol i pieprz150 g bulwy selera2 male kwasne jablka1 srednia marchewka15 g orzechow wloskichWymeiszac skaldniki sosu salatkowego: smietane, jogurt, 1 i 1/2 lzyki soku z cytryny, musztarde i olej. Doprawic do smaku.Selera obrac, zetrzec na tarce o srednich oczkach i wlozyc do sosu. Wymieszac. Jablka obrac i rowniez zetrzec na tarce, skropic pozostalym sokiem cytrynowym i wymieszac z sosem. Marchew oskrobac, zetrzec na tarce i dodac do saltaki. Wymieszac. Ewentualnie ponownie doprawic do samku.Orzechy pokroic i posypac nimi saltke.Informacje i przepis z ksiazki "Lieblingsrezepte der Landfrauen. Von Suppe bis Dessert", wyd. Weltbild 2008.Przepis uczestniczy w akcjach: