Wykonanie
W zimie i na przednówku, w oczekiwaniu na świeże
warzywa surówka z
kapusty. Jest lokalna, tania, zdrowa i niskokaloryczna. Ma dużo witaminy C, witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny - stąd dla rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, E i K użyłam tłuszczu dla
sosu jogurtowego.Proste surówki, ale smaczne, dlatego tu zapisane.
Kapusta nie pływa w sosie, jest to zabieg celowy, on ma bowiem tylko ją doprawić i uczynić ją smaczniejszą.
Składniki:500 g
kapusty białejsól1
marchewka1 słodkie
jabłkonatka pietruszki na sos:3 łyżki/45 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka/15 ml
majonezu1-2 łyżeczki
musztardy chrzanowej (albo innej)
pieprzWykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ją ugnieść drewnianą pałką - by
kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza.
Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę (błonnik, witaminy).
Marchewkę obrać ze skórki.
Marchew i
jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.Połączyć składniki sosu, dodać do
kapusty,
marchwi i
jabłka, dodać posiekaną
natkę pietruszki. Wymieszać.
Składniki:500 g
kapusty białejsól1
marchewka1 słodkie
jabłkonatka pietruszki na sos:3-4 łyżki/45- 60 ml
oleju rzepakowego/słonecznikowego1-2 łyżeczki
musztardy ziarnistej - francuskiej (albo innej)
pieprznieco
soku z cytrynyWykonanie:
Kapustę poszatkować, głąb wyrzucić. Posolić i odstawić - by nieco zmiękła. Można ugnieść drewnianą pałką - by
kapusta puściła sok i stała się smaczniejsza..
Jabłko oczyścić z gniazda nasiennego, najlepiej zostawić skórkę.
Marchewkę obrać ze skórki.
Marchew i
jabłko zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym.Połączyć składniki:
kapustę,
marchew i
jabłko, dodać posiekaną
natkę pietruszki a także
olej,
musztardę,
pieprz i
sok z cytryny. Surówce dobrze służy odstawienie na około godzinę.