ßßß
Dla 3-4 osob:3/4 szklanki mleka4 g drozdzy w proszku1/2 szklanki piwa (mialam biale pszeniczne)1 1/2 szklanki maki1 jajko3 spore jablkadwie lyzki rumu2-3 lyzki cukrusok z cytryny1 l oleju do smazeniaMake przesiac do miski, wsypac drozdze, wlac polowe mleka, piwo, wbic zoltko i zmiksowac na jednolita mase. Ciasto ma miec konsystencje gestej smietany- w razie potrzeby dolozyc mleka. Zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 2 godziny.Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic w krazki o grubosci 1 cm. Skropic sokiem z cytryny i rumu, posypac cukrem. Biaklo ubic na szywna piane i wymieszac z ciastem.W szerokim rondlu rozgrzac tluszcz. Krazki jablek maczac w ciescie, piec na zloty kolor na rozgrzanym tluszczu. Mozna posypac cukrem pudrem.Dodaje do akcji: