ßßß Cookit - przepis na Jablka w ciescie piwnym

Jablka w ciescie piwnym

nazwa

Wykonanie

Dzis Tlusty Czwartek! :) O jablkach w ciescie juz jeden raz tu bylo: tutaj . Tym razem wersja bardziej dorosla z piwnym ciastem i kropelka rumu ;) Smacznego Tlustego Czwartku! :)
Dla 3-4 osob:
3/4 szklanki mleka
4 g drozdzy w proszku
1/2 szklanki piwa (mialam biale pszeniczne)
1 1/2 szklanki maki
1 jajko
3 spore jablka
dwie lyzki rumu
2-3 lyzki cukru
sok z cytryny
1 l oleju do smazenia
Make przesiac do miski, wsypac drozdze, wlac polowe mleka, piwo, wbic zoltko i zmiksowac na jednolita mase. Ciasto ma miec konsystencje gestej smietany- w razie potrzeby dolozyc mleka. Zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu pod przykryciem na 2 godziny.
Jablka obrac, wykroic gniazda nasienne i pokroic w krazki o grubosci 1 cm. Skropic sokiem z cytryny i rumu, posypac cukrem. Biaklo ubic na szywna piane i wymieszac z ciastem.
W szerokim rondlu rozgrzac tluszcz. Krazki jablek maczac w ciescie, piec na zloty kolor na rozgrzanym tluszczu. Mozna posypac cukrem pudrem.
Dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Jablka-w-ciescie-piwnym.html