ßßß Cookit - przepis na Nalesniki z jablkami

Nalesniki z jablkami

nazwa

Wykonanie

Przymierzalam sie juz do nich wiele razy- niestety z niklym skutkiem :( Zwykle jablka nie chcialy sie przyklejic do nalesnikow, albo nalesnik zupelnie rozpadal sie na kawalki przy przewracaniu na druga strone... Tym razem przepis na ciasto, ale i technika wykonania opisana w tej propozycji przyniosla mi sukces. :) Przed poludniem nieco powalesalismy sie po miescie, a na obiad zjedlismy pyszne steki ;) Spora ilosc miesa zaoowocowala tym, ze na kolacje mielismy juz tylko ochote na... owoce ;)
Dla 4 osob:
5 jajek
szczypta soli
skorka otarta z cytryny
200 g maki
szczypta proszku do pieczenia
2 lyzki cukru
300-400 ml mleka
2-3 jablka
1 lyzka soku z cytryny
tluszcz do smazenia (olej)
Oddzieli zoltko od bialka z jednego jajka. 4 cale jajka i 1 zoltko ubic z cukrem i sola. Dodac skorke z cytryny, make wymieszana z proszkiem do pieczenia- wymieszac. Nastepnie dodac 300ml mleka i dobrze wymieszac. Odstawic na 30 minut. Nastepnie dodac ewentualnie pozostale mleko i piane ubita z jednego bialka.
Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne za pomoca specjalnego nozyka, pokroic na plasterki. Skropic sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju, lezka cedzakowa wylac 1/4 ciasta. Podpiec nieco, a nastepnie ulozyc plasterki jablek. Po upieczeniu dolnej czesci nalesnika ostroznie przewrocic na strone z jablkami i upiec na zlozy kolor. Podobnie postapic z pozostalymi nalesnikami
Przepis dodaje do akcji:
Przepis z ksiazki: "lieblingsrezepte der Lanfrauen", wyd. Weltbild 2008 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/11/Nalesniki-z-jablkami.html