ßßß
Dla 4 osob:5 jajekszczypta soliskorka otarta z cytryny200 g makiszczypta proszku do pieczenia2 lyzki cukru300-400 ml mleka2-3 jablka1 lyzka soku z cytrynytluszcz do smazenia (olej)Oddzieli zoltko od bialka z jednego jajka. 4 cale jajka i 1 zoltko ubic z cukrem i sola. Dodac skorke z cytryny, make wymieszana z proszkiem do pieczenia- wymieszac. Nastepnie dodac 300ml mleka i dobrze wymieszac. Odstawic na 30 minut. Nastepnie dodac ewentualnie pozostale mleko i piane ubita z jednego bialka.Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne za pomoca specjalnego nozyka, pokroic na plasterki. Skropic sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzac 1 lyzke oleju, lezka cedzakowa wylac 1/4 ciasta. Podpiec nieco, a nastepnie ulozyc plasterki jablek. Po upieczeniu dolnej czesci nalesnika ostroznie przewrocic na strone z jablkami i upiec na zlozy kolor. Podobnie postapic z pozostalymi nalesnikamiPrzepis dodaje do akcji:Przepis z ksiazki: "lieblingsrezepte der Lanfrauen", wyd. Weltbild 2008 r.