ßßß Cookit - przepis na Pieczen wieprzowa w sosie pomaranczowym

Pieczen wieprzowa w sosie pomaranczowym

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na swiateczny lub niedzielny obiad. Z dodatkiem soku pomaranczowego, sos jest tez w soczyscie pomaranczowym kolorze dzieki marchewce. Dodatkowo niespotykane w sosach rozowe wino, czy owoce opuncji nadaja mu nader ciekawy smak. Pysznie smakuje! Podalam z pure ziemniaczanym i surowka z cukini.
Dla 4 osob:
2 marchewki
2 cebule
350 ml rozowego wina wytrawnego
150 ml soku pomaranczowego
4 lyzki oleju z oliwy
1 kg miesa wieprzowego na pieczen
1 czerwona papryczka chili
sol, pieprz
2 owoce jadalnej opuncji figowej
300 ml bulionu
1 dzien wczesniej obrac marchew i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac. Wino, sok pomaranczowy i 1 lyzke oliwy wlac do miski. Dodac marchew i cebule, wlozyc mieso do marynaty i odstawic przykryte folia spozywcza do lodowki na noc lub conajmniej 8 godzin.
Piekarnik nagrzac do 180°C (z termoobiegiem- 160°C). Papryczke przekroic na pol i wyjac pestki, nastepnie posiekac. Mieso wyjac z marynaty, osuszyc, posolic i popieprzyc, obsmazyc na goracym oleju ze wszystkich stron. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Na oleju od smazenia podsmazyc warzywa. Owoce opuncji przekroic, wyjac miazsz i zmiksowac z marynata. Marynata zalac mieso, dodac podsmazone warzywa, bulion, chili i tluszcz ze smazenia.
Piec ok. 60-70 minut od czasu do czasu polewajac sosem z pieczeni. Mieso wyjac, sos ponownie zmiksowac i polewac pieczen na talerzach.
Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/01/Pieczen-wieprzowa-w-sosie-pomaranczowym.html