Wykonanie
Kolejna propozycja na swiateczny lub niedzielny obiad. Z dodatkiem
soku pomaranczowego,
sos jest tez w soczyscie
pomaranczowym kolorze dzieki
marchewce. Dodatkowo niespotykane w sosach
rozowe wino, czy
owoce opuncji nadaja mu nader ciekawy smak. Pysznie smakuje! Podalam z
pure ziemniaczanym i surowka z
cukini.


Dla 4 osob:2
marchewki2
cebule350 ml
rozowego wina wytrawnego150 ml
soku pomaranczowego4 lyzki
oleju z
oliwy1 kg
miesa wieprzowego na pieczen1 czerwona
papryczka chilisol,
pieprz2
owoce jadalnej opuncji figowej300 ml
bulionu1
dzien wczesniej obrac
marchew i pokroic w kostke.
Cebule obrac i posiekac.
Wino,
sok pomaranczowy i 1 lyzke
oliwy wlac do miski. Dodac
marchew i
cebule, wlozyc
mieso do marynaty i odstawic przykryte folia spozywcza do lodowki na noc lub conajmniej 8 godzin.Piekarnik nagrzac do 180°C (z termoobiegiem- 160°C). Papryczke przekroic na pol i wyjac pestki, nastepnie posiekac.
Mieso wyjac z marynaty, osuszyc, posolic i popieprzyc, obsmazyc na goracym
oleju ze wszystkich stron. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Na
oleju od smazenia podsmazyc warzywa.
Owoce opuncji przekroic, wyjac miazsz i zmiksowac z marynata. Marynata zalac
mieso, dodac podsmazone warzywa,
bulion,
chili i tluszcz ze smazenia.Piec ok. 60-70 minut od czasu do czasu polewajac sosem z pieczeni.
Mieso wyjac, sos ponownie zmiksowac i polewac pieczen na talerzach.Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011