ßßß

Dla 4 osob:2 marchewki2 cebule350 ml rozowego wina wytrawnego150 ml soku pomaranczowego4 lyzki oleju z oliwy1 kg miesa wieprzowego na pieczen1 czerwona papryczka chilisol, pieprz2 owoce jadalnej opuncji figowej300 ml bulionu1 dzien wczesniej obrac marchew i pokroic w kostke. Cebule obrac i posiekac. Wino, sok pomaranczowy i 1 lyzke oliwy wlac do miski. Dodac marchew i cebule, wlozyc mieso do marynaty i odstawic przykryte folia spozywcza do lodowki na noc lub conajmniej 8 godzin.Piekarnik nagrzac do 180°C (z termoobiegiem- 160°C). Papryczke przekroic na pol i wyjac pestki, nastepnie posiekac. Mieso wyjac z marynaty, osuszyc, posolic i popieprzyc, obsmazyc na goracym oleju ze wszystkich stron. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Na oleju od smazenia podsmazyc warzywa. Owoce opuncji przekroic, wyjac miazsz i zmiksowac z marynata. Marynata zalac mieso, dodac podsmazone warzywa, bulion, chili i tluszcz ze smazenia.Piec ok. 60-70 minut od czasu do czasu polewajac sosem z pieczeni. Mieso wyjac, sos ponownie zmiksowac i polewac pieczen na talerzach.Przepis z moimi zmianami z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 12/2011