Wykonanie
To jedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości
bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie".Wiadomo nie od dziś, że
papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak
papryka góruje nad innymi tym że nie
traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy
paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.
Składniki na 4 porcje-
mięso wieprzowe 1/2 kg-
papryka 3 szt różne kolory-
cebula 2 szt-
papryka chili 2 - 3 szt.-
pomidory 5 6 szt-
marchew 1 szt-
papryka mielona słodka 1 łyżka-
sól do smaku-
pieprz cayenne-
bulion 1 litr-
olej do smażenia
Wykonanie- umyć warzywa oraz
mięso , osuszyć.
-
Pomidory pokroić w ćwiartki,
marchewkę w plasterki.
-
paprykę chili posiekać drobno,
cebulę,
papryki w kostkę.-
mięso pokroić w kostkę- na rozgrzany
olej ( w garnku) wrzucić
cebulę i
chili zeszklić, dodać pokrojone
mięso podsmażyć dozrumienienia, dodać
paprykę słodką, podlać szklanką
bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniuok 15 min .- dodać
marchewkę , pokrojona
paprykę, posolić, dodać resztę
bulionu dusić ok 5 min.- dodać pokrojone
pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon.- doprawić
solą,
pieprzem cayenne jeśli to konieczne.Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z
ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania.RadaDo wersji łagodniejszej wystarczy 1
papryka chili. Zamiast
pieprzu cayenne, można użyć czarnegojest łagodniejszy lub w ogóle go nie stosować