ßßß Cookit - przepis na Mięsna zupa na ostro.

Mięsna zupa na ostro.

nazwa

Wykonanie

To jedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie".
Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem.
Składniki na 4 porcje
- mięso wieprzowe 1/2 kg
- papryka 3 szt różne kolory
- cebula 2 szt
- papryka chili 2 - 3 szt.
- pomidory 5 6 szt
- marchew 1 szt
- papryka mielona słodka 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz cayenne
- bulion 1 litr
- olej do smażenia
Wykonanie
- umyć warzywa oraz mięso , osuszyć.
- Pomidory pokroić w ćwiartki, marchewkę w plasterki.
- paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki w kostkę.
- mięso pokroić w kostkę
- na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do
zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu
ok 15 min .
- dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić ok 5 min.
- dodać pokrojone pomidory , gotować jeszcze ok 10 mon.
- doprawić solą, pieprzem cayenne jeśli to konieczne.
Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem. Ale to kwestia uznania.
Rada
Do wersji łagodniejszej wystarczy 1 papryka chili. Zamiast pieprzu cayenne, można użyć czarnego
jest łagodniejszy lub w ogóle go nie stosować
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2015/09/miesna-zupa-na-ostro.html