Wykonanie
W dziedzinie gotowania jestem raczej tradycjonalistka. Czasami wrecz uwielbiam smaki "retro". Tym bardziej ucieszylam sie, gdy dzis otrzymalam zamowiona w merlinie te ksiazke:
Ksiazka jest pelna pysznych przepisow- smakow zapomnianych. Zadziwiaja w dobie pogoni za
smakami wymyslnymi, niespotykanymi zestawieniami typu
chili z
czekolada itp. W ksiazce znajdujemy tez opowiesci o slynnej kucharce, a przepraszam pisarce ;) i codziennym zyciu ludzi przed stu laty.Ksiazek kucharskich nie mam wiele. W dziedzinie kuchni polskiej ufam niesmiertelnej "Kuchni polskiej", ktora podarowal mi wujek jeszcze jako nastolatce. W tamtych czasach byla nie do zdobycia.
Drugim podarunkiem z dawnych lat, tym razem od brata, jest "Dobra kuchnia" K.Pyszkowskiej.W kwesti kuchni regionalnej jakis czas temu zaoptrzylam sie w te ksiazke:
Wlasnie z tej ksiazki pochodzi przepis na wolowe rolady.Dla 2 osob2 wolowe rolady po 125 g2 lyzeczki
musztardy2 lyzeczki
koncentratu pomidorowegopapryka slodka w proszkusol,
pieprz6 cieniutkich plasterkow
surowej szynki1 mala
cebula1
ogorek korniszon2 lyzki
czerwonego wina wytrawnego2 lyzki
oleju1 lyzeczka
maki ziemniaczanej2 lyzki
smietany kwasnejRolady rozlozyc, posmarowac kazda 1 lyzeczka
musztrady i 1 lyzeczka
koncentratu pomidorowego, przyprawic. Ulozyc na to po 3 kawalki
szynki.
Cebule obrac , pokroic w raz z ogorkiemw kostke, wymieszac, rozlozyc po rownona obie rolady. Rolady zrolowac, zapiac szpadkami do rolad, albo wykalaczkami, mozna tez owinac nitka. Opiec na rozgrzanym
oleju ze wszytskich stron. Dolac 100-150 ml
wody. Dusic pod przykryciem na slabym ogniu ok 50 min. Rolady wyjac.
Wino wymieszac z
maka ziemniaczana, wlac do sosu, dodac
smietane. Wlozyc spowrotem rolady. Podajemy z
makaronem.
Smacznego na tradycyjnie!PS: Osoby tu zagladajace poprosze o kluczyki...