Wykonanie

Tym razem publikuję przepis na konkretne, męskie jedzenie - kawał dobrej grillowanej
karkówki w
winie. Soczysta i aromatyczna
karkówka to idealny pomysł na obiad, a także danie na rodzinne spotkanie. Jeżeli planujecie przyrządzić ją na ruszcie, podczas grillowania
karkówkę należy polewać
winem.Składniki:4 plastry karczku3 łyżeczki
słodkiej paprykiłyżeczka
soli1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 szklanki
białego wina1/2 szklanki
czerwonego wina4 małe
cebuleolej1. Do miski wsypujemy
przyprawy i zalewamy
olejem. Plastry
karkówki myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym i wkładamy do marynaty. Całość umieszczamy w lodówce na min. 1 godzinę.

2. Na rozgrzaną patelnię grillową dajemy zamarynowane
mięso i lekko podlewamy
olejem. Opiekamy ok 5 minut z każdej ze stron, a następnie ulewamy
olej i grillujemy co jakiś czas obracając
mięso. Po upływie 30 minut dodajemy pokrojoną w cząstki
cebulkę, podsmażamy całość ok 5 minut, a następnie zalewamy
winami . Wszystko razem dusimy dopóki
wino się nie zredukuje.

3. Tak grillowana
karkówka rewelacyjnie smakuje z
musztardą dijon.