Wykonanie
Kolejny pomysł na ciekawe,choć proste danie obiadowe.W oryginalnym przepisie z "Gotuj krok po kroku" jest
wieprzowina,ja zamieniłam na
kurczaka.Danie bardzo smaczne z kwaskową nutką
korniszonów.Zapraszam:)
ok.60 dkg
piersi z kurczaka2 - 3
cebule35 dkg
pieczarek10 dkg
korniszonów - dałam ok.10 szt.niewielkich
korniszonów5 - 6 łyżek kwaśnej
śmietany400 ml
bulionu drobiowego1 łyżka
musztardyolej do smażenia
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaPiersi kroję w dość dużą kostkę,posypuję
solą i
pieprzem i obsmażam na rozgrzanym
oleju.dodaję
cebule pokrojone w krążki oraz oczyszczone i pokrojone w plastry
pieczarki.Po chwili dolewam
bulion,
śmietanę,dodaję odrobinę gałki muszkat. oraz
musztardę.Całość duszę do miękkości.Następnie dodaję pokrojone w słupki
korniszony,można zaostrzyć smak kilkoma łyżkami zalewy z
ogórków,ja nie dodawałam i jeszcze przez chwilę duszę,żeby danie przeszło smakiem.Podaję z
kaszą jęczmienną.Smacznego!!!