Wykonanie
Szybki i nieskomplikowany obiad- zwlaszcza teraz, gdy wiekszosc czasu poswiecam pieczeniu i ozdabianiu
ciasteczek. Acha, obiad ten oczywiscie tez jest smakowity :) ;)Dla 4 osob (na 8 kulkek)300 g
mielonego miesa wolowo-wieprzowego1 sloik
soku pomidorowego z domowych zasobow (250 ml), jesli nie mamy to mozna wziac siekane
pomidory z puszki o tej samej pojemnosci1
cebula2 lyzeczki
musztardy1
jajko2 lyzki tartej bulkipol
kostki rosolowejolej8 platow cienikej
surowej szynki np. szwarcwaldzkiejsol,
pieprzCebule posiekac na drobno i podsmazyc na
oleju. Zalac
sokiem pomidorowym, dodac pol
kostki rosolowej, doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Z
miesa, bulki tartej,
jajka i
musztardy przygotowac mase na kulki, doprawic do smaku
sola i
pieprzem. Kulki owijac plastrami
szynki i ukladac w naczyniu do zapiekania w sosie ciasno obok siebie. Zapiekac w temperaturze 180°C ok. 30-40 minut, az
szynka mocno sie przypiecze. Uwaga: Piec bez przykrycia.
Mi wyszlo 7 kulek ;)Po edycji: A tak prezentuja sie przystrojone swiatecznie wczorajsze
ciasteczka: