ßßß Cookit - przepis na Fasola po grecku

Fasola po grecku

nazwa

Wykonanie

Fasolkowo i pomidorowo- ze swiezymi ziolami. Poza sezonem mozna wziac suszone :) Tak pryzzadzona fasolka zajada sie cala moja rodzina.
Dla 4 osob
500 g fasolki szpargowej
5-6 sredniej wielkosci pomidorow
150 g wedzonego boczku
1 zabek czosnku
2 cebule
sol, pieprz
tymianek, oregano ( w sezonie swieze, poza sezonem suszone)
Fasolke oczyscic i ugotowac na pol miekko w osolonej wodzie. Odecdzic. Zabek czosnku drobno posiekac, cebule pokroic w kostke. Podsmazyc wraz z pokrojonym w kostke boczkiem na rumiano. Pomidory spazyc, obrac ze skorki, pokroic w kstke, dodac do opdsmazonej cebuli, czosnku i boczku. Dusic az do uzyskania gestego sosu, nastepnie wlozyc fasole i pogotowac przez chwile, az bedzie odpowiednio miekka. Nastepnie doprawic do smaku sola, pieprzem i swiezymi ziolami.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Fasola-po-grecku.html