Wykonanie
Fasolkowo i
pomidorowo- ze swiezymi
ziolami. Poza sezonem mozna wziac suszone :) Tak pryzzadzona
fasolka zajada sie cala moja rodzina.

Dla 4 osob500 g
fasolki szpargowej5-6 sredniej wielkosci pomidorow150 g
wedzonego boczku1 zabek
czosnku2
cebulesol,
pieprztymianek,
oregano ( w sezonie swieze, poza sezonem suszone)
Fasolke oczyscic i ugotowac na pol miekko w osolonej wodzie. Odecdzic. Zabek
czosnku drobno posiekac,
cebule pokroic w kostke. Podsmazyc wraz z pokrojonym w kostke
boczkiem na rumiano.
Pomidory spazyc, obrac ze skorki, pokroic w kstke, dodac do opdsmazonej
cebuli,
czosnku i
boczku. Dusic az do uzyskania
gestego sosu, nastepnie wlozyc
fasole i pogotowac przez chwile, az bedzie odpowiednio miekka. Nastepnie doprawic do smaku
sola,
pieprzem i swiezymi
ziolami.