Wykonanie
Sezon na
fasolkę ciągle trwa, a jeśli przejadła Wam się już trochę przygotowana tradycyjnie, z
masłem i
bułką, wypróbujcie takiej: rumianej, z
boczkiem,
cebulką i
czosnkiem. Podana z
jajkiem sadzonym i szklanką
maślanki będzie wyśmienita !



Składniki :ok. 1 kg
fasolki szparagowej ( dowolnej)200 g.
boczku wędzonego1 duża
cebula2 ząbki
czosnkukilka zielonych liści
selerasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Fasolę myję, ucinam końcówki, jeśli to konieczne obieram z twardych, łykowatych brzegów. Kroję w kawałki ok. 5 cm długości, gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie (
fasolka powinna pozostać jędrna), pozostawiam do wystudzenia.
Boczek kroję w małą kosteczkę, smażę na wolnym ogniu aż się zrumieni, po czym dorzucam pokrojoną w taką samą kostkę
cebulę i pod przykryciem duszę do momentu, gdy
cebula się zeszkli. Zdejmuję
boczek z
cebulą z patelni, starając się pozostawić wytopiony tłuszcz. Na patelnię przekładam
fasolkę i przewracając ją od czasu do czasu
łopatką, smażę ją na złoto. Dodaję odłożone wcześniej
boczek i
cebulę, dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek i razem pod przykryciem duszę jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodaję posiekane
selerowe listki.Podaję z
sadzonym jajkiem.Przepis autorski.





