ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowe gratin

Pieczarkowe gratin

nazwa

Wykonanie

« Keks z pieczarkami, serem i ...
Brukselka w smietanie »
Pieczarki zapiekane. Pyszne :)
Dla 4 osob:
800 g pieczarek
3 szalotki
2 zabki czosnku
1 peczek pietruszki
10 plasterkow szynki
1 lyzka masla
sol, pieprz
200 g slodkiej smietanki
100 ml bulionu warzywnego
250 g startego sera (np. emmentaler)
Grzyby oczyscic, wieksze pokroic na polowe, mniejsze pozostawic w calosci. Szalotki i czosnek obrac, drobno posiekac. Pietruszke umyc, osuszyc i posiekac. Szynke pokroic w paski. Podsmazyc na rumiano na masle. Wymieszac z grzybami, szalotkami, czosnkiem i pietruszka, posolic i popieprzyc do smaku. Przelozyc do natluszczonego naczynia zaroodpornego. Smietane wymieszac z bulionem i zalac grzyby. Piec w temperaturze 220°C ok 15 minut, nastepnie posypac startym serem i obnizyc temperature do 200°C, piec kolejne 10 minut.
Przepis z: "Lisa. Kochen und Backen" nr 1/2011
Przepis uczestniczy w akcji:
środa, 22 kwietnia 2015, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/04/Pieczarkowe-gratin.html