Wykonanie
Kolejny dzień
pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z
pieczarkami . Bardzo dawno nie
jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym
ryżem z dodatkiem delikatnych
grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na risotto z
suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie.

Składniki :3-4
szalotki2-3 ząbki
czosnku500g
pieczarek250g
ryżu arborio500-700ml gorącego
bulionu grzybowego lub warzywnego
sól,
pieprzmasło
Przygotowanie :Na głębokiej patelni roztopić
masło i zeszklić drobniutko pokrojoną
szalotkę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę.Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki i smażyć przez kilka-kilkanaście minut aż
pieczarki się przyrumienią, a
woda z nich odparuje. Dodać
ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać
bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż
ryż będzie ugotowany al dente.Risotto doprawić do smaku
solą i
pieprzem, udekorować
pietruszką i natychmiast podawać.

Smacznego !