ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Kolejny dzień pieczarkowego tygodnia postanowiłam uczcić przygotowując risotto z pieczarkami . Bardzo dawno nie jadłam risotto, a muszę przyznać, że stęskniłam się za takim aksamitnym ryżem z dodatkiem delikatnych grzybów - to coś na prawdę wspaniałego! Mam nadzieję, że i Wam taka wersja tego tradycyjnego włoskiego dania zasmakuje. Historię oraz szczegółowy opis przygotowania prawdziwego risotto dokładnie przedstawiłam przy okazji przepisu na risotto z suszonymi grzybami . Serdecznie Was do niego odsyłam, jeśli chcecie zgłębić wiedzę o tej ryżowej potrawie.
Składniki :
3-4 szalotki
2-3 ząbki czosnku
500g pieczarek
250g ryżu arborio
500-700ml gorącego bulionu grzybowego lub warzywnego
sól, pieprz
masło
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni roztopić masło i zeszklić drobniutko pokrojoną szalotkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.
Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka-kilkanaście minut aż pieczarki się przyrumienią, a woda z nich odparuje. Dodać ryż, dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie stopniowo podlewać bulionem, mieszać, gdy płyn się wchłonie dolać kolejną porcję i tak do czasu aż ryż będzie ugotowany al dente.
Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować pietruszką i natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/04/risotto-z-pieczarkami.html