ßßß Cookit - przepis na Bawarska salatka z biala kielbasa i rzodkwia

Bawarska salatka z biala kielbasa i rzodkwia

nazwa

Wykonanie

Czy wiecie, ze to juz drugi tydzien Oktoberfest? Co roku w tym wlasnie czasie staram sie wam przyblizyc kuchnie Bawarii- regionu, w ktorym mieszkam. Tym razem pora na Radisalat ;) Wariantow jest wiele. Najprostszy przewiduje pokrojenie rzodkwi w plasterki i posypanie jej szyczpiorkiem i sola. Ten wariant, ktory wam zaserwuje, to wersja deluxe z monachijska biala kielbasa i innymi dodatkami. Biala kielbasa z Monachium zupelnie nie przypomina polskiej bialej kielbasy. Wyglada tak:
zdjecie: www.bofrost.de
Czesto podaje sie ja po prostu podgrzana z wody wraz z preclem i bawarska, slodka musztarda. Ale moze byc tez skladnikiem salatki. Jesli nie dostaniecie tej kielbasy w sklepie, mozna wziac jakas cienka mortadele. A to juz moja salatka:
Dla 4 osob:
biala rzodkiew (waga 400 g)
peczek rzodkiewek
300 g bialej kielbasy bawarskiej
2 czerwone cebule
2 ogorki konserwowe
2 lyzki slodkiej musztardy bawarskiej
2 ogorki konserwowe
4 lyzki bialego octu winnego
8 lyzek oleju
sol, pieprz
peczek szczypiorku.
Rzodkiew obrac i pokroic w cienkie talarki. Rzodkiewki umyc i pokroic w cienkie talarki. Kielbaski obrac ze skorki, pokroic w talarki. Cebule posiekac w krazki, ogorki pokroic na talarki. Posiekac drobno szczypiorek. Musztarde wymieszac z olejem i octem na gladki sos. Wszystkie skladniki oprocz szczypiorku wymieszac z sosem. Podawac posypana szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z bawarskim preclem i... z piwem! ;)
Pfüa Gott! :)
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/09/Bawarska-salatka-z-biala-kielbasa-i-rzodkwia.html