Czy wiecie, ze to juz drugi tydzien Oktoberfest? Co roku w tym wlasnie czasie staram sie wam przyblizyc kuchnie Bawarii- regionu, w ktorym mieszkam. Tym razem pora na Radisalat ;) Wariantow jest wiele. Najprostszy przewiduje pokrojenie rzodkwi w plasterki i posypanie jej szyczpiorkiem i sola. Ten wariant, ktory wam zaserwuje, to wersja deluxe z monachijska biala kielbasa i innymi dodatkami. Biala kielbasa z Monachium zupelnie nie przypomina polskiej bialej kielbasy. Wyglada tak:zdjecie: www.bofrost.deCzesto podaje sie ja po prostu podgrzana z wody wraz z preclem i bawarska, slodka musztarda. Ale moze byc tez skladnikiem salatki. Jesli nie dostaniecie tej kielbasy w sklepie, mozna wziac jakas cienka mortadele. A to juz moja salatka:Dla 4 osob:biala rzodkiew (waga 400 g)peczek rzodkiewek300 g bialej kielbasy bawarskiej2 czerwone cebule2 ogorki konserwowe2 lyzki slodkiej musztardy bawarskiej2 ogorki konserwowe4 lyzki bialego octu winnego8 lyzek olejusol, pieprzpeczek szczypiorku.Rzodkiew obrac i pokroic w cienkie talarki. Rzodkiewki umyc i pokroic w cienkie talarki. Kielbaski obrac ze skorki, pokroic w talarki. Cebule posiekac w krazki, ogorki pokroic na talarki. Posiekac drobno szczypiorek. Musztarde wymieszac z olejem i octem na gladki sos. Wszystkie skladniki oprocz szczypiorku wymieszac z sosem. Podawac posypana szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z bawarskim preclem i... z piwem! ;)Pfüa Gott! :)