Wykonanie
Troche moi sie krzywo patrzyli na ten "wynalazek", ale
potem zgodnie wszystko zjedli :) Tak wygladal jeszcze przed upieczeniem:

A tutaj gotowy:

Na mala forme o srednicy 20 cm:225 g
maki pszennej pelnoziarnistej (wzielam chlebowa)100 g pokrojonej w kostke+ 2 lyzki
margaryny4 lyzki
wodymleko sojowe1 posiekana
cebula1 drobno posiekany zabek
czosnku1 lyzka
maki pszennej150 ml
bulionu warzywnego125 p
pieczarek posiekanych na plasterki1 lyzka
przecieru pomidorowego175 g posiekanych orzechow wloskich75 g bulki tartej2 lyzki drobno posiekanej
natki pietruszki1/2 lyzeczki zmielonego
pieprzuDo miski z
maka pelnoziarnista dodac 100 g posiekanej
margaryny i rozcierac palcami, az ciasto bedzie przypominac zacierki. Dolac
wode i zagniesc ciasto. Owinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut. Na patelni rozpuscic 2 lyzki
margaryny, wrzucic
cebule,
czosnek i
pieczarki i dusic przez 5 minut, az zmiekna. Posypac
maka, smazyc przez minute mieszajac. Dodac
bulion i wymieszac az powstanie gladki sos. Zdjac z palnika, dodac bulke
tarta,
orzechy,
natke i
pieprz, wymieszac i wystudzic. 2/3 ciasta rozwalkowac na stolnicy na placek nieco wiekszy niz srednica foremki. Wylozyc do natluszczonej foremki wyciagajac brzegi. Nalozyc farsz. Pozostale ciasto rozwalkowac i przykryc placek. Docisnac brzegi. Posmarowac wierzch
mlekiem sojowym. Piec w nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200°C ok. 30-40 minut.Przepis z ksiazki "Z kuchennej poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005 r.