ßßß Cookit - przepis na Weganski kruchy placek z nadzieniem z pieczarek i orzechow ...

Weganski kruchy placek z nadzieniem z pieczarek i orzechow ...

nazwa

Wykonanie

Troche moi sie krzywo patrzyli na ten "wynalazek", ale potem zgodnie wszystko zjedli :) Tak wygladal jeszcze przed upieczeniem:
A tutaj gotowy:
Na mala forme o srednicy 20 cm:
225 g maki pszennej pelnoziarnistej (wzielam chlebowa)
100 g pokrojonej w kostke+ 2 lyzki margaryny
4 lyzki wody
mleko sojowe
1 posiekana cebula
1 drobno posiekany zabek czosnku
1 lyzka maki pszennej
150 ml bulionu warzywnego
125 p pieczarek posiekanych na plasterki
1 lyzka przecieru pomidorowego
175 g posiekanych orzechow wloskich
75 g bulki tartej
2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
Do miski z maka pelnoziarnista dodac 100 g posiekanej margaryny i rozcierac palcami, az ciasto bedzie przypominac zacierki. Dolac wode i zagniesc ciasto. Owinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut. Na patelni rozpuscic 2 lyzki margaryny, wrzucic cebule, czosnek i pieczarki i dusic przez 5 minut, az zmiekna. Posypac maka, smazyc przez minute mieszajac. Dodac bulion i wymieszac az powstanie gladki sos. Zdjac z palnika, dodac bulke tarta, orzechy, natke i pieprz, wymieszac i wystudzic. 2/3 ciasta rozwalkowac na stolnicy na placek nieco wiekszy niz srednica foremki. Wylozyc do natluszczonej foremki wyciagajac brzegi. Nalozyc farsz. Pozostale ciasto rozwalkowac i przykryc placek. Docisnac brzegi. Posmarowac wierzch mlekiem sojowym. Piec w nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200°C ok. 30-40 minut.
Przepis z ksiazki "Z kuchennej poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005 r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/07/Weganski-kruchy-placek-z-nadzieniem-z-pieczarek-i.html