ßßß
A tutaj gotowy:
Na mala forme o srednicy 20 cm:225 g maki pszennej pelnoziarnistej (wzielam chlebowa)100 g pokrojonej w kostke+ 2 lyzki margaryny4 lyzki wodymleko sojowe1 posiekana cebula1 drobno posiekany zabek czosnku1 lyzka maki pszennej150 ml bulionu warzywnego125 p pieczarek posiekanych na plasterki1 lyzka przecieru pomidorowego175 g posiekanych orzechow wloskich75 g bulki tartej2 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki1/2 lyzeczki zmielonego pieprzuDo miski z maka pelnoziarnista dodac 100 g posiekanej margaryny i rozcierac palcami, az ciasto bedzie przypominac zacierki. Dolac wode i zagniesc ciasto. Owinac w folie spozywcza i odstawic do lodowki na 30 minut. Na patelni rozpuscic 2 lyzki margaryny, wrzucic cebule, czosnek i pieczarki i dusic przez 5 minut, az zmiekna. Posypac maka, smazyc przez minute mieszajac. Dodac bulion i wymieszac az powstanie gladki sos. Zdjac z palnika, dodac bulke tarta, orzechy, natke i pieprz, wymieszac i wystudzic. 2/3 ciasta rozwalkowac na stolnicy na placek nieco wiekszy niz srednica foremki. Wylozyc do natluszczonej foremki wyciagajac brzegi. Nalozyc farsz. Pozostale ciasto rozwalkowac i przykryc placek. Docisnac brzegi. Posmarowac wierzch mlekiem sojowym. Piec w nagrzanym piekarnikuw temperaturze 200°C ok. 30-40 minut.Przepis z ksiazki "Z kuchennej poleczki. 120 wypiekow" wyd. Parragon 2005 r.