ßßß Cookit - przepis na pierogi z pieczarkami

pierogi z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

To moje drugie podejście do pierogów - tym razem przyrządziłam je z pieczarkowym farszem. Przekonałam się, że zawsze będę używać tego przepisu na pierogowe ciasto, ponieważ naprawdę jest niezawodne - pierogi znów wyszły mięciutkie i delikatne; naprawdę uda się każdemu. Smacznego:)
Źródło (ciasto) : http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html na około 30 pierogów:
ciasto:
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli
farsz:
ok. 500 g pieczarek,
mała cebula lub por,
opcjonalnie mała kiełbaska lub kawałek szynki,
sól, pieprz, ew. natka pietruszki
Farsz: pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle z kawałeczkami wędliny, aż odparuje płyn i doprawiamy (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/pierogi-z-pieczarkami.html