Wykonanie


To moje drugie podejście do pierogów - tym razem przyrządziłam je z
pieczarkowym farszem. Przekonałam się, że zawsze
będę używać tego przepisu na pierogowe ciasto, ponieważ naprawdę jest niezawodne - pierogi znów wyszły mięciutkie i delikatne; naprawdę uda się każdemu. Smacznego:)Źródło (ciasto) : http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html na około 30 pierogów:ciasto:pół kilograma
mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),szklanka gorącej
wody,łyżeczka
solifarsz:ok. 500 g
pieczarek,mała
cebula lub
por,opcjonalnie mała
kiełbaska lub kawałek
szynki,
sól,
pieprz, ew.
natka pietruszkiFarsz:
pieczarki i
cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na
maśle z kawałeczkami
wędliny, aż odparuje płyn i doprawiamy (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę
mąki wsypać do miski, dodać
sól. Wlać do niej gorącą
wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (
zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę
mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej
mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat
mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami
oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.