Wykonanie
Pyszny
drozdzowy wypiek. Ma ksztalt
chleba, a smakuje mniej wiecej pomiedzy
chalka a
ciastem. Goraco polecam. Zajadamy sie nim juz drugi raz w tym tygodniu!
Na jeden sredniej wielkosci bochenek (ok 0 , 5 kg):300 g
maki1
male jablko80 g orzechow wloskichj (waga bez lupinek)1 lyzeczka
cynamonu150 ml
mleka1/2 lyzeczki
soli20 g swiezych
drozdzy30 ml letniej
wody40 g + 1 lyzeczka
brazowego cukru30 g miekkiego
maslaMake wymieszac z
sola w duzej misce, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc
drozdze, zalac
woda, dodac lyzeczke
cukru, wymieszac, az powstanie papka. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce pod przykryciem na 15 minut. Dodac pozostale skladniki (oprocz
jablka i orzechow) i wyrobic mikserem z koncowkami do
ciasta drozdzowego ok. 5 minut. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut.
Jablko umyc, wyciac gniazda nasienne i drobno pokroic.
Orzechy pokroic. Dodac
jablko,
orzechy do ciasta i zagniesc, aby sie rownomiernie rozprowadzily (uwaga- ciasto stanie sie wilgotne, nie dodawac
maki). Odstawic ponownie do wyrosniecia na 30 minut. Na opruszonej
maka stolnicy uformowac bochenek, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15- 20 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C (z termoobiegiem- 160°). Piec 25-30 minut na rumiano.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 14/2014