ßßß Cookit - przepis na Chlebek z jablkiem, cynamonem i orzechami wloskimi

Chlebek z jablkiem, cynamonem i orzechami wloskimi

nazwa

Wykonanie

Pyszny drozdzowy wypiek. Ma ksztalt chleba, a smakuje mniej wiecej pomiedzy chalka a ciastem. Goraco polecam. Zajadamy sie nim juz drugi raz w tym tygodniu!
Na jeden sredniej wielkosci bochenek (ok 0 , 5 kg):
300 g maki
1 male jablko
80 g orzechow wloskichj (waga bez lupinek)
1 lyzeczka cynamonu
150 ml mleka
1/2 lyzeczki soli
20 g swiezych drozdzy
30 ml letniej wody
40 g + 1 lyzeczka brazowego cukru
30 g miekkiego masla
Make wymieszac z sola w duzej misce, zrobic w srodku dolek, w ktory wkruszyc drozdze, zalac woda, dodac lyzeczke cukru, wymieszac, az powstanie papka. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce pod przykryciem na 15 minut. Dodac pozostale skladniki (oprocz jablka i orzechow) i wyrobic mikserem z koncowkami do ciasta drozdzowego ok. 5 minut. Odstawic pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut. Jablko umyc, wyciac gniazda nasienne i drobno pokroic. Orzechy pokroic. Dodac jablko, orzechy do ciasta i zagniesc, aby sie rownomiernie rozprowadzily (uwaga- ciasto stanie sie wilgotne, nie dodawac maki). Odstawic ponownie do wyrosniecia na 30 minut. Na opruszonej maka stolnicy uformowac bochenek, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia, przykryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 15- 20 minut. W tym czasie nagrzac piekarnik do 180°C (z termoobiegiem- 160°). Piec 25-30 minut na rumiano.
Przepis z: "Backlust. Brot backen" nr 14/2014
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/05/Chlebek-z-jablkiem-cynamonem-i-orzechami-wloskimi.html