Wykonanie
Tak ! Ten Nowy Rok, zaczne od czegos z
makiem (i nie bedzie to
figa! ;) )Jako ze kocham
mak w kazdej postaci, postanowilam wyprobowac pewien ‘maszynowy’ przepis z jednej z ksiazek, ktory juz od dawnego czasu mnie korcil. Jest to bardzo ciekawy wizualnie i
smakowo chleb z
makiem, na ‘poolish’.
Moze i Wy zechcecie wyprobowac ten makowy specyfik ?
Wieczorem nalezy przygotowac ‘ poolish’ :150 g
maki T 55 wymieszac z 150 ml letniej
wody dodajac 1/4 – 1/2 lyzeczki suchych
drozdzyprzykryc, odstawic na noc w cieple miejsceRano przelozyc babelkujacy zaczatek do maszyny i dodac :120 ml
wody150 g
maki T 55 lub T 60150 g
maki T 80 (ja dalam orkiszowa)1,5 lyzeczki suchych
drozdzy1,5 lyzeczki
soli20 g suchego
makuNastawic program na samo wyrabianie ciasta. Jak zwykle, sprawdzic konsystencje, ewentualnie dodac nieco
wody lub
maki.Po zakonczeniu programu ciasto wyciagnac, przelozyc na wysypany
maka blat, odpowietrzyc, uformowac z niego prostokat, nastepnie posypac ciasto
makiem i zwinac dosc scisle jak rolade; odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min. Nastepnie przelozyc delikatnie na blache, posmarowac
woda i posypac ziarnami
maku, lub tylko oproszyc
maka.Piec ok. 35 min w nagrzanym do 220° piekarniku (przed pieczeniem popryskac
woda lub wstawic naczynie z goraca
woda na czas pieczenia)(przepis pochodzi z ksiazki Cathy Ytak ‘Pain maison’)
Nastepnym razem, przed zwinieciem, posypie ciasto grubiej
makiem, aby ‘zwoje’ byly lepiej widoczne, gdyz moje niestety nie sa tak udane jak te w ksiazce… Na szczescie w niczym nie ujmuje mu to smaku ;-)………………………………………………………………………………………..Recette en français – Pain roulé au pavot