Wykonanie
Uff, zabiegana ostatnio jestem strasznie. Sama nie wiem, jak to się dzieje, ale nie mam czasu na nic, i nawet na pisanie brakuje mi energii.We wtorek po szkole C. mnie odebrał, i poszliśmy na urodzinową
kawę i
ciastko do koleżanki (a właściwie jej szanownego małżonka - najlepsze życzenia!). Po powrocie do domu szaleliśmy w kuchni - dwa rodzaje lasagne, tort i góra mini muffinek. Następnego dnia wszystko spakowaliśmy do auta i pojechaliśmy do rodziców C. Najpierw było wielkie cięcie - siostra C., ta, która wychodzi za mąż w sobotę, jest fryzjerką, więc zarządziła, że środa to ostatni dzień przed weselem, kiedy będzie nas obcinać. Kolejka ustawiła się dłuuuga - wiadomo, wszyscy chcemy wyglądać jak najlepiej. W poprzedni weekend nałożyłam farbę, i muszę przyznać, że z nową fryzurą sama się sobie podobam - jest króciutko, nowocześnie, bezproblemowo i bardzo twarzowo - czyli tak, jak lubię. Dziękuję ogromnie!Kiedy już wszyscy mogli się cieszyć nowym wizerunkiem, zabraliśmy się do jedzenia. Wszystko bardzo smakowało, z czego cieszę się ogromnie. Jedyne, czego żałuję, to że C. nie mógł być z nami - akurat w środę wypadł mu pierwszy dzień w nowej pracy...Ponieważ całe jedzenie zostało przygotowane z myślą o moich niedawnych urodzinach, dostałam całą górę prezentów. I to jakich! Od rodziców C. mieszadło z silikonowym brzegiem do
Wallego oraz fartuch z pasującymi łapkami . Od jego rodzeństwa cudowną książkę Chokolade Clausa Meyera (to chyba mój ulubiony prezent; chociaż wszystkie są po prostu idealne!), prostokątną formę do tary z wyjmowanym dnem, cztery urocze maleńkie miseczki i bardzo elegancką paterę do ciasta. Ochom i achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się
tarta. Prostokątna. Z
czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w
mące orkiszowej, która nadaje im lekko
orzechowego posmaku. Są bez
jajek, bez
nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszowe
Składniki:(na 12 sztuk)400 g
mąki orkiszowej100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 ml letniej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solidodatkowo:2 łyżki
mąki orkiszowej
Mąki przesiać, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i wlać 100 ml
wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę
wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w
mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W najbliższej przyszłości możecie się też spodziewać eksperymentów z
mąką orkiszową - kupiłam ostatnio dwa kilo w promocji, i mam kilka ciekawych pomysłów.A jutro - wesele. Oj, nie
mogę się już doczekać!