Wykonanie
Nigdy, ale to przenigdy, nie przypuszczałam, że na youtube-owskim kosmetycznym kanale*, znajdę przepis na cokolwiek do jedzenia. Myliłam się! I dobrze! Bo tak dobrych precli nie
jadłam nigdy w życiu. Do tego są tak łatwe do wykonania, że aż grzech nie spróbować ich upiec. Są pyszne! Puszyste i z elastyczną skórką. Pycha!
'precle Cioci Ann'Składniki (na 16 precli):- 4,5 szklanki
mąki pszennej- 2 szklanki
mleka- 4 łyżki
masła + 100g- 6 łyżek
brązowego cukru- 25g świeżych
drożdży (lub 2x7g suchych
drożdży)- 2 łyżeczki
soli- 1/3 szklanki
sody- 2 szklanki
wody- drobny
cukier,
cynamon,
sezam,
mak, gruboziarnista
sólMleko podgrzać, odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej
drożdże z 1 łyżką
cukru i 1 łyżką
mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby
drożdże zaczęły pracować. Do pozostałego
mleka dodać
masło i podgrzewać do rozpuszczenia się
masła. Delikatnie przestudzić.
Mąkę,
sól i
cukier umieścić w misce. Dodać
mleko z
masłem i rozczyn
drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać
mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości.Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na 16 jednakowych części. Każdą kuleczkę, rozwałkować w długi i cienki wałek. Uformować precle (kształt wg Waszego upodobania).W misce lub głębokim talerzu (tak, abyście mogli zamoczyć uformowanego precla) rozpuścić w wodzie.Uformowane precle zamoczyć w wodzie z
sodą i układać na blachę w średnich odstępach (precle urosną! - u mnie na blaszce zmieściły się 4 precle).Piec w 220C przez 10-12 minut (do zarumienienia - piekarnik góra i dół).100g
masła rozpuścić. Upieczone precle namaczać (górę precla) w
soli i następnie w mieszance
cukru z
cynamonem,
sezamie,
maku czy gruboziarnistej
soli - wg Waszego smaku.Smacznego!
* przepis pochodzi z kanały KatOsu