ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Upieczony w malej foremce, w sam raz dla 2 osob... Serowe nadzienie doslownie rozplywa sie w ustach. Moze upieczecie dla ukochanego i siebie na romantyczny wieczor? Inspiracje z bloga Dwie chochelki Cytuje przepis:
Na foremke o srednicy 20 cm
spód:
200 g ciasteczek Digestive
100 g roztopionego masła
masa:
3 żółtka
60 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 g serka ricotta (lub serka homogenizowanego)
Ciasteczka wkładam do mocnego woreczka foliowego i dokładnie kruszę np. wałkiem. Dokładnie mieszam z roztopionym masłem.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i dokładnie wyrównuję. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.
Przygotowuję składniki masy, żeby mieć wszystko pod ręką. Dokładnie mieszam mleko z mąką ziemniaczaną.
Teraz pora na ucieranie na parze, które jest proste, trzeba tylko pamiętać, żeby dno miski nie dotykało powierzchni wody i że woda wcale nie powinna gotować się zbyt mocno.
Przygotowuję więc garnek z wrzącą wodą, stawiam na nim miskę z żółtkami i cukrem i ucieram (mikserem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodaję pokruszoną czekoladę (trochę ją wcześniej zmiękczyłam w mikrofali, żeby mi było łatwiej) i dokładnie mieszam, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
Dolewam do masy mleko z mąką i dalej ubijam, aż masa będzie gęsta. Wreszcie zdejmuję z ognia i dodaję serek. Mieszam.
Wylewam masę na ciasteczkowy spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około pół godziny. Studzę, schładzam i podaję.
Aha, na dno piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chociaż w przepisie nie było to wymagane.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/02/Sernik-czekoladowy.html