Wykonanie
Upieczony w
malej foremce, w sam raz dla 2 osob...
Serowe nadzienie doslownie rozplywa sie w ustach.
Moze upieczecie dla ukochanego i siebie na romantyczny wieczor? Inspiracje z bloga Dwie chochelki Cytuje przepis:Na foremke o srednicy 20 cmspód:200 g
ciasteczek Digestive100 g roztopionego
masłamasa:3
żółtka60 g
cukru pudru100 g
gorzkiej czekolady100 ml
mleka1 łyżka
mąki ziemniaczanej250 g
serka ricotta (lub
serka homogenizowanego)
Ciasteczka wkładam do mocnego woreczka foliowego i dokładnie kruszę np. wałkiem. Dokładnie mieszam z roztopionym
masłem.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę i dokładnie wyrównuję. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.Przygotowuję składniki masy, żeby
mieć wszystko pod ręką. Dokładnie mieszam
mleko z
mąką ziemniaczaną.Teraz
pora na ucieranie na parze, które jest proste, trzeba tylko pamiętać, żeby dno miski nie dotykało powierzchni
wody i że
woda wcale nie powinna gotować się zbyt mocno.Przygotowuję więc garnek z wrzącą
wodą, stawiam na nim miskę z
żółtkami i
cukrem i ucieram (mikserem) aż zbieleją i zgęstnieją. Dodaję pokruszoną
czekoladę (trochę ją wcześniej zmiękczyłam w mikrofali, żeby mi było łatwiej) i dokładnie mieszam, aż
czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.Dolewam do masy
mleko z
mąką i dalej ubijam, aż masa będzie gęsta. Wreszcie zdejmuję z ognia i dodaję
serek. Mieszam.Wylewam masę na
ciasteczkowy spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około pół godziny. Studzę, schładzam i podaję.Aha, na dno piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z gorącą
wodą, chociaż w przepisie nie było to wymagane.
